ua en ru

Дефіцит валюти скоротився: НБУ знизив продаж доларів із резервів на чверть

Дефіцит валюти скоротився: НБУ знизив продаж доларів із резервів на чверть Фото: НБУ продав у листопаді 2,5 млрд доларів (Віталій Носач, РБК-Україна)

Національний банк України (НБУ) у листопаді 2023 року продав на міжбанківському валютному ринку 2,453 млрд доларів. Це на 26,5% менше, ніж у жовтні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані НБУ.

Всього з початку року НБУ для підтримки балансу на ринку продав 25,057 млрд доларів, що більше, ніж за весь 2022 рік.

Дефіцит валюти скоротився: НБУ знизив продаж доларів із резервів на чверть

У 2023 році ці витрати з надлишком компенсувалися за рахунок міжнародної допомоги. Однак у листопаді надходження були дещо меншими. За даними Мінфіну, у листопаді Україна отримала 2 млрд доларів.

Серед донорів у листопаді 2023 року:

  • Європейський Союз - 1,6 млрд доларів (пільгове фінансування);
  • Гарантія Великобританії через механізм Світового банку - 400 млн доларів;

Валютний ринок під час війни

Безготівковий ринок балансується за рахунок продажу валюти Нацбанком. До початку жовтня НБУ продавав долари за курсом, близьким до фіксованого офіційного, - 36,93 гривні за долар (36,57 гривні плюс 1%).

Однак НБУ 3 жовтня запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу . Тепер НБУ продає валюту за вільним курсом. У листопаді він вагався в діапазоні 36,0-36,35 грн/долар.

За даними НБУ, ситуація на валютному ринку після переходу до режиму гнучкості курсу залишалася стійкою, ринок адаптується до нових умов.

Водночас, як зазначив у коментарі РБК-Україна Антон Курінний, дилер департаменту глобальних ринків ОТП Банку, падіння долара явище тимчасове, "бо витрачати резерви без зупинки не будуть".