ua en ru

Де і як тримати картоплю взимку, якщо погребу та підвалу у вас немає

Де і як тримати картоплю взимку, якщо погребу та підвалу у вас немає Як зберігати картоплю взимку без льоху та підвалу (фото: Freepik)

Восени одне з питань, яке хвилює багатьох - як запастися картоплею на зиму, якщо немає ні льоху, ні підвалу? Але насправді це не проблема, якщо у вас є прохолодне, темне і вентильоване місце вдома.

Як та де зберігати картоплю взимку, якщо у вас немає погребу чи підвалу, розповідає РБК-Україна.

Підготовка до зберігання

Для тривалого зберігання обирайте тверду, здорові картоплини без механічних пошкоджень та гнилі. Обирайте середні за розміром плоди, оскільки великі швидше підсихають, а дрібні - проростають.

Перед закладанням потрібно бульби добре просушити - 2-3 дні в провітрюваному приміщенні. А от мити картоплю не можна, бо волога збільшує ризик гниття.

Де та як можна зберігати картоплю

Прохолодне темне місце у квартирі або будинку

Оптимальні умови:

  • температура від +2 до +5 градусів
  • вологість 70-85 %
  • темрява і вентиляція

У квартирах підійдуть комори, коридори біля входу чи лоджії без прямого сонячного проміння Важливо - мішки мають бути із натуральних тканин, щоб картопля "дихала"

Ізоляція + контроль температури

Можна виготовити саморобний контейнер з подвійними стінками, утепленими пінопластом або тирсою, з лампою чи тепловим регулятором для підтримки потрібної температури

Ящики з піском чи тирсою

Картоплю кладуть у контейнери із вологим піском або тирсою для підтримки вологості та темряви. Такий спосіб працює навіть у відносно м'яких умовах.

На дно ящика або картонної коробки насипте шар сухого піску або тирси, щоб вони поглинали вологу. Картоплю розмістіть одним шаром, присипаючи кожен невеликою кількістю піску.

Яма у землі ("root clamp")

При можливості викопують яму близько 70 см, устеляють її хвоєю та землею, викладають картоплю і накривають зверху. Такий спосіб добре зберігає врожай, але доступ до нього - лише навесні

Каштани або жолуді як інгібітори проростання

Додавання у контейнер картоплі кількох каштанів або жолудів допомагає сповільнити проростання завдяки фітонцидним властивостям плодів

Корисні поради для збереження якості

  • Не зберігайте картоплю у холодильнику - холод перетворює крохмаль у цукри, що псує смак і текстуру
  • Уникайте світла - спричинює озеленіння й токсичний соланін
  • Зберігайте окремо від яблук чи інших плодів, що виділяють етилен - це сповільнить проростання
  • Періодично перевіряйте картоплю і видаляйте ті, що почали псуватися чи проростати - це запобігатиме зараженню інших
  • Перед закладкою переберіть картоплю й усі пошкоджені бульби одразу відкладіть.
  • Не мийте картоплю перед зберіганням - це скоротить термін придатності.