ua en ru

Дальність, ціна та можливості: що відомо про американські ракети ATACMS

Дальність, ціна та можливості: що відомо про американські ракети ATACMS Фото: США передають Україні ракети ATACMS (army mil)

Україна отримала від США ракети ATACMS ще до ситуації з блокуванням допомоги Конгресом. Проте стало відомо, що Вашингтон у березні таємно передав Україні ракети, які вже були застосовані проти російських окупантів.

Що відомо про американські ракети ATACMS - у матеріалі РБК-Україна нижче.

При підготовці матеріалу використовувалися джерела: заяви представників Пентагону, Білого дому, президента України, CNN, Reuters, публікації профільного порталу Defense Express, дані Wikipedia.

Зміст

Перші постачання ATACMS

Нагадаємо, восени 2023 року українські військові вдарили по аеродромах окупантів у Луганську та Бердянську. У ЗМІ з'явилася інформація, що для атаки ЗСУ використовували американські далекобійні ракети ATACMS, які надали у невеликій кількості.

Пізніше у США підтвердили таку інформацію. У Вашингтоні уточнили, що нашим воїнам надали ракети з дальністю дії до 165 кілометрів.

Після того українські військові неодноразово застосовували ATACMS. Але ситуація змінилася, коли у Конгресі США блокували надання допомоги Україні. Фактично постачання військової допомоги припинилося, зокрема і вказаних ракет.

Дальність, ціна та можливості: що відомо про американські ракети ATACMS

facebook com inukraineofficial

США таємно передали ракети

Вчора, 24 квітня, стало відомо, що США таємно надали Україні невизначену кількість ракет ATACMS у березні. Це підтвердили у Пентагоні.

Далекобійні ракети були включені в пакет військової допомоги Україні на суму 300 мільйонів доларів, який президент США Джо Байден затвердив 12 березня. Скільки точно ракет отримала Україна - невідомо. Проте ATACMS вже були застосовані проти окупантів.

За даними Reuters, українські військові вдарили ATACMS по військовому аеродрому у Джанкої (на півночі Криму), там були знищені засоби ППО росіян. Також західні ЗМІ пишуть, що ракети могли бути застосовані в ніч на 24 квітня. Але деталі їх використання не розкриваються.

У США вже пообіцяли, що Україна і надалі отримуватиме ATACMS. CNN зазначає, що найближчий пакет допомоги може включати ці ракети.

Характеристика ATACMS

ATACMS - це тактичні ракети, виробником яких є компанія Lockheed Martin. Це ракети є одними з основних на озброєнні американської армії. Як відомо, їх успішно застосовують і українські захисники.

Загалом є кілька їхніх модифікацій, які відрізняються дальністю та точністю. Запускати ATACMS можуть ракетні установки M270 MLRS або HIMARS. Обидві є у розпорядженні Сил оборони України. HIMARS є більш мобільним, ніж гусенична M270 MLRS.

Модифікації ATACMS:

  • ATACMS Block I. Прийнята на озброєння 1991 року. Дальність дії - до 165 км. Її довжина становить 3,96 м, а діаметр - 0,61 м. Ця модифікація може зустрічатися під позначеннями M39, MGM-140 або MGM-140A. Головна особливість - це касетна частина, яка викидає 950 елементів. На підльоті до цілі ракета розкриває та засипає район цими елементами.
  • ATACMS Block IA. Прийнята на озброєння у 1998 році. Дальність ураження становить до 300 км, розмір як у її попередниці. Ракета має лише 300 касетних елементів, але летить на більшу відстань.
  • ATACMS Block IVA. Пізніша модифікація, яка теж має радіус дії до 300 км. Вона має більшу бойову частину, призначена для знищення фортифікацій та бункерів.
  • ATACMS-P. Була розроблена для Військово-морських сил США. Призначена для ураження заглиблених цілей.

Також є інші модифікації цих ракет. Виробник Lockheed Martin зазначає, що новітні версії мають дальність дії, яка досягає до 450 км.

Варто зазначити, що Україна отримувала ракети з радіусом ураження до 165 км. Проте деякі західні ЗМІ вказують, що тепер США можуть передати ракети, які летять до 300 км.

Фото: радіус ураження до 165 та 300 км (defence-ua.com)

Для чого призначені ATACMS

Як зазначає виробник, цілями ракет ATACMS може бути велика кількість об'єктів ворога. Це аеродроми, пункти управління, склади паливно-мастильних матеріалів, ешелони.

Також не виключається ураження місць скупчення великої кількості живої сили противника.

Україна вже показала, що може ефектно та результативно використовувати ATACMS. Цілями ЗСУ ставали аеродроми в окупованому Луганську, Бердянську та Криму.

Україна намагається використовувати західні ракети у випадках, коли є можливість завдати ворогу важких та дороговартісних втрат, зокрема і в техніці.

Яка ціна ракет

Загалом точна вартість американських ракет ATACMS невідома. Ціна залежить від модифікації, а також особливостей замовлення: обсягу та умов контракту.

До прикладу, у 2020 році Lockheed Martin повідомляв про роботу над замовленням на суму 426 млн доларів. За контрактом, планувалося виготовлення 400 ракет. Тобто одна ракета коштувала близько 1,065 млн доларів.

А у 2012 році Фінляндія закуповувала ракети ATACMS (модифікація М391А з дальністю до 165 км). Тоді вартість однієї ракети становила 1,9 млн доларів. Але за умовами контракту пакет також включав розгортання технічної бази та навчання.