ua en ru

Чому українці їдять більше, ніж треба? Дієтолог назвала причину №1

Чому українці їдять більше, ніж треба? Дієтолог назвала причину №1 Якщо людина їсть швидко, вона переїдає (фото: Freepik)

В українців є звичка їсти на ходу, за комп'ютером, поспіхом. На це впливає і стиль життя - у щоденній метушні на повноцінний та спокійний прийом їжі банально бракує часу.

Як це впливає на травлення і чому людина за такого харчування переїдає - для РБК-Україна розповіла гастроентеролог-дієтолог, доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України Галина Анохіна.

Чому не можна їсти швидко

Лікарка зазначила, що можна їсти і сидячи, і стоячи - як людині завгодно. Головне - не їсти швидко. За її словами, якщо людина їсть швидко, вона переїдає.

"Коли їжа потрапляє в шлунок, він повинен її перетерти. За одне скорочення шлунка в кишківник надходить 20 мл перетертої їжі. Якщо людина їсть швидко, та ще й грубу їжу, заковтує її шматками, вона перевантажує шлунок. Адже шлунку потрібно більше часу, щоб перетерти з’їдене", - наголосила Анохіна.

Що відбувається в ШКТ

Лікарка розповіла, що у шлунку є гормон голоду грелін.

"І він еволюційно дуже "зацікавлений", щоб людина з’їла якомога більше. Цей гормон і стимулює людину багато їсти. На противагу йому в тонкій кишці є його антагоніст - гормон холецистокінін, який припиняє дію греліну", - зазначила професорка.

Але вона додала, що це відбувається тільки тоді, коли перша порція перетертої їжі, тобто вже згадані 20 мл, надійшла в тонку кишку.

Внаслідок того, що шлунок перетирає першу та всі наступні порції їжі значно довше, людина під дією греліну продовжує їсти і навіть не помічає, коли переїла.

"Тож треба намагатися їсти спокійно, не кваплячись, і ретельно пережовувати їжу", - наголосила лікарка.