ua en ru

Чи готовий Іран передати Росії ракети: оцінка експерта

Чи готовий Іран передати Росії ракети: оцінка експерта Фото: чи готовий Іран передати Росії ракети для ударів по Україні (GettyImages)

Іран ще вагається - передавати Росії балістичні ракети чи ні. Якщо б Тегеран передав їх Кремлю, вони б вже застосовувались в Україні.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів голова Українського центру безпеки та співпраці, радник Міноборони Сергій Кузан.

"Уже давно була інформація, що росіяни чекають на Fateh-110 та Zolfaghar. Що, мовляв, уже досягнуті домовленості, що вони вже прилетіли тощо. Якби ці ракети вже були б у них – ми би про це знали. Росіяни вже б їх використовували. Shahed уже доїхали, вони менші, їх простіше збирати, але непомітно ракети доставити значно складніше. Видно, що Іран вагається", - впевнений він.

На його думку, як плату за ці ракети Росія запропонувала Ірану і ядерні технології, хоча на загал мова йде лише про передачу літаків та гелікоптерів.

"Це цілком логічно, бо, кажучи про ракети та безпілотники, іранська промисловість в цьому досить просунута. А от стосовно авіації вони набагато слабші", - констатує експерт.

Водночас за словами Кузана, росіяни розуміють, що вони майже не можуть використовувати фронтову чи штурмову авіацію в небі над Україною - вони не залітають на нашу територію, в наш повітряний простір, тому що ми відразу їх збиваємо.

"Тому вони використовують тільки стратегічні бомбардувальники, які обстрілюють нашу територію з відстані", - пояснює радник Міноборони.