ua en ru

Чи є ризик застосування Росією ядерної зброї: що кажуть у ГУР

Чи є ризик застосування Росією ядерної зброї: що кажуть у ГУР Фото: представник ГУР Андрій Юсов (Віталій Носач, РБК-Україна)

Ядерна загроза з боку Росії гіпотетично існує завжди. Але зараз не можна говорити про підвищений ризик застосування такого озброєння проти України.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

Він зазначив, що так звана Російська Федерація - це держава-терорист, яка вже неодноразово вчиняла різноманітні терористичні акти, воєнні злочини й зокрема займалася ядерним шантажем.

"Путінська Росія - це держава-терорист, яка володіє ядерною зброєю - стратегічною і тактичною. І гіпотетично загроза на цьому напрямку завжди існує. Тому і Україна, і наші міжнародні партнери уважно це питання відстежують. Інша річ, що станом на зараз ми не можемо говорити про зміну ситуації і підвищення ризиків імовірності застосування тактичної ядерної зброї так званою Російською Федерацією проти України", - сказав Юсов.

Цьому, за його словами, є багато пояснень. Зокрема подібний крок нічого б особливо не змінив для окупантів на полі бою, уточнив співрозмовник. Але натомість застосування ядерної зброї призвело б до краху режиму Путіна і до його остаточної поразки, адже реакція світу була б просто шаленою.

"Проте остаточно зняти питання таких загроз проти не лише України, а й для міжнародної спільноти з боку агресивної Російської федерації ми зможемо лише тоді, коли питання ядерного озброєння у РФ буде знаходитися під міжнародним наглядом та контролем. Лише тоді дане питання взагалі не буде стояти на глобальному порядку денному", - пояснив представник ГУР.

Байден вважає "реальною" загрозу застосування Путіним ядерної зброї

Нагадаємо, нещодавно президент США Джо Байден сказав, що загроза використання диктатором Володимиром Путіним тактичної ядерної зброї є "реальною".

З такою заявою президент він виступив вчора під час зустрічі з групою донорів у Каліфорнії.

"Коли я був тут (у Каліфорнії - ред.) близько двох років тому і говорив, що турбуюсь про висихання річки Колорадо, всі дивилися на мене як на божевільного. Вони подивилися на мене так, як коли я сказав, що турбуюся про те, що Путін застосує тактичну ядерну зброю. Це реально", - сказав Байден.

Путін вирішив розмістити "ядерку" в Білорусі

Варто додати, що ще в березні Путін заявляв про розміщення ядерної зброї на території Білорусі. Буцімто він це зробить на прохання самопроголошеного президента РБ Олександра Лукашенка.

У Кремлі заявили, що 1 липня 2023-го закінчиться будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї у Білорусі. Після чого у Мінську було підписано договір про те, як саме Білорусь зберігатиме російську нестратегічну ядерну зброю.

Вже в червні Путін сказав, що це сховище нібито "на фінальній стадії будівництва, а ж "боєголовки перемістять до Білорусі 7-8 липня".

Днями глава Кремля стверджував, що переміщення "ядерки" вже розпочалося і перша ядерна зброя вже перебуває на території Білорусі. При цьому популярна моніторингова група "Беларускі Гаюн" інформує, що фактів такого переміщення не спостерігається.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.