ua en ru

Чи чекати на дефіцит фруктів в Україні та що буде з цінами: прогноз на літо 2023 року

Чи чекати на дефіцит фруктів в Україні та що буде з цінами: прогноз на літо 2023 року Фото: фрукти в Україні у 2023 році можуть подорожчати (Віталій Носач, РБК-Україна)

Через війну минулого року українців було позбавлено мелітопольської черешні, херсонської полуниці та кавунів. На 2023 рік прогноз оптимістичніший, але вартість фруктів не буде дешевою.

Про це у коментарі РБК-Україна сказав аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка.

На думку Гопки, виробники полуниці можуть зіткнутися з підвищенням виробничих витрат через несприятливу погоду.

Крім того, через дощ сезон полуниці в Україні, ймовірно, розпочнеться пізніше (завжди ранні сорти ягоди з'являлися у продажу на початку травня). Польща як один із найбільших імпортерів полуниці в Україну також побоюються цього.

Черешня 2023 року на ринку буде як імпортна, так і українська. До початку повномасштабної війни постачальником великої частки були Запорізька та Дніпропетровська області. Але зараз галузь розвивається і в Чернівецькій, і в Одеській областях.

"Щодо прогнозу цін на цей вид кісточкових, то це важко спрогнозувати, оскільки все залежить від погодних умов другої половини весни", - розповів експерт УКАБ.

Гопка також висловив сподівання, що цього року виробництво вітчизняних кавунів буде більшим, проте прогнозувати їхню вартість поки що зарано.