ua en ru

Червоне чи біле? Дієтологи сказали, яке вино менш шкідливе для здоров’я

Червоне чи біле? Дієтологи сказали, яке вино менш шкідливе для здоров’я Фото: Яке вино не дуже шкідливе (Getty Images)

Дискусії про користь вина тривають десятиліттями. Та чи справді червоне вино корисніше за біле, і чи варто пити його "для здоров’я"?

Відповідь на це питання дає РБК-Україна з посиланням на WomensHealth.

Як пояснює дієтологиня та дослідниця з Університету Лома-Лінда Сапна Перувемба різниця між видами вина пов’язана з технологією виробництва. Під час ферментації червоного вина шкірка, кісточки та плодоніжки винограду залишаються в напої, саме там зосереджена більшість антиоксидантів. У білому вині їх видаляють ще до ферментації, тому частина корисних рослинних сполук втрачається.

Антиоксиданти: перевага червоного вина

Червоне вино містить більше ресвератролу, катехінів, кверцетину, танінів і антоціанів - сполук, які пов’язують зі зменшенням запалення, підтримкою імунітету та процесами здорового старіння. За словами дієтологині Джеймі Бахам, вміст ресвератролу в білому вині приблизно у 10 разів нижчий, ніж у червоному.

Втім, експерти наголошують: навіть у червоному вині кількість антиоксидантів незрівнянна з тим, що людина отримує зі звичайних ягід або винограду. Щоб набрати "лікувальну" дозу ресвератролу з вина, довелося б випити небезпечно багато алкоголю.

Чи можна вважати вино корисним

Фахівці одностайні: жодна кількість вина не є по-справжньому корисною для здоров’я. Якщо людина обирає алкоголь, то виключно через смак і задоволення, а не заради профілактики хвороб. Регулярна фізична активність і харчування з високим вмістом клітковини значно ефективніше підтримують серце без ризиків, які несе алкоголь.

Крім того, метааналіз, опублікований у наукових журналах, показав: червоне й біле вино мають однаковий вплив на загальний ризик розвитку раку, адже ключовим фактором залишається сам алкоголь. Він класифікується ВОЗ, як канцероген першої групи.

Кому алкоголь не рекомендований

Експерти радять повністю утриматися від алкоголю людям, які:

  • вагітні або годують грудьми;
  • мають захворювання печінки чи серця;
  • страждають на проблеми з ШКТ;
  • приймають ліки, що взаємодіють з алкоголем;
  • мають підвищений онкоризик або сімейну історію залежності.

Якщо вже пити вино, то усвідомлено й помірно. Червоне містить більше антиоксидантів, але це не робить його здоровим продуктом.

Дієтологи підкреслюють: вино не може замінити корисні звички, а найкраща стратегія для здоров’я - мінімізувати алкоголь і робити ставку на рух та збалансоване харчування.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.