ua en ru

Буданов: операція зі знищення А-50 готувалася два тижні

Буданов: операція зі знищення А-50 готувалася два тижні Фото: Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки (Віталій Носач, РБК-Україна)

Операція зі знищення російського літака далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50 готувалась два тижні.

Про це розповів керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов під час розмови з журналістами на форумі "Україна. Рік 2024", передає кореспондент РБК-Україна.

Під час розмови з журналістами Буданов заявив, що операція зі знищення російського А-50 готувалась два тижні. Водночас він уникнув питання про те, чи було літак збито вітчизняною зброєю.

Знищення російського A-50

Ввечері 23 лютого джерела РБК-Україна в Силах оборони повідомили про те, що над Азовським морем було збито російський літак А-50. Варто додати, що це другий А-50, який було знищено нашими воїнами з початку повномасштабної війни. Пізніше в розвідці уточнили, що А-50У є новою модернізованою версією літака, а його вартість становить близько 350 млн доларів.

Президент Володимир Зеленський, зі свого боку, натякнув, що А-50 збили українською зброєю.

Варто пояснити, що літак терористи використовували для далекого радіолокаційного виявлення, управління та наведення для ударів по Україні ракетами зі стратегічної авіації.

Більше про те, в чому полягає унікальність А-50 - у матеріалі РБК-Україна.