Борщ, часник, сало. Дієтолог оцінив класичний український обід
Дієтолог пояснив, чи є корисними борщ, сало та часник (фото: Pixabay)
Багато хто вважає класичний український обід - борщ з чорним хлібом і салом - "важким" або надто жирним. Але чи справді це так?
В інтерв’ю РБК-Україна кандидат медичних наук, професор, президент Асоціації дієтологів України Олег Швець пояснив, за якої умови улюблені національні страви є корисними та скільки сала можна їсти, не боячись за фігуру.
Борщ - корисна страва чи ні?
Швець підтвердив, що борщ є однією з найкорисніших страв у національній кухні.
"Борщ - це чудова і корисна страва. До неї немає зауважень, крім одного - якщо борщ містить забагато жиру. Це може бути несприятливим чинником для людей, які намагаються контролювати масу тіла," – зазначив експерт.
Лікар пояснив, що саме робить борщ таким цінним для здоров'я.
"У борщі багато овочів, він містить м'ясо, приготовлене дієтичним способом. До готового борщу додають сметану, їдять його з часником. Це все - корисні продукти", - сказав фахівець.
Він також наголосив на культурному значенні страви, яке тісно переплітається з нутриціологією.
"Борщ - це дійсно культурний спадок українців і водночас це ще й компонент здорового харчування", - додав він.
Сало з хлібом - суперфуд?
Дієтолог також оцінив класичні додатки до борщу, які часто викликають сумніви у прихильників дієт: пампушки з часником або бутерброд із салом та часником.
Фахівець відповів і на запитання, чи не буде таке поєднання занадто "важким".
"Це цілком здоровий варіант, тільки я б рекомендував обирати житній хліб. А трохи сала точно не зашкодить", - сказав Швець.
Лікар пояснив це необхідністю споживання жирів, до яких належить і сало.
"Жири цієї групи людина теж повинна споживати. У середньому споживання жирів має становити 20-25 грамів на день", - прокоментував він.
Таким чином, у помірних кількостях класичний український обід (борщ, житній хліб, невеликий шматочок сала та часник) є збалансованим і корисним прийомом їжі.
Раніше ми розповідали про небезпечні харчові звички українців - ви їсте це щодня.
Також писали, як отримати максимум користі від овочів та фруктів, з коментарями дієтолога.
Крім того, розповідали, чим насправді небезпечні соління - приховані загрози, про які варто знати кожному.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.