ua en ru

Безпека в Чорному морі - глобально важливий чинник, - Зеленський

Безпека в Чорному морі - глобально важливий чинник, - Зеленський Фото: президент України Володимир Зеленський (GettyImages)

Безпека у Чорному морі є глобально важливим чинником, а РФ, блокуючи повноцінну роботу зернового коридора, шкодить країнам у всьому світі.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський, передає РБК-Україна з посиланням на його відеозвернення.

Під час робочої поїздки в Одесу президент приділив спеціальну увагу функціонуванню зернового коридору та безпеці у Чорному морі.

"Світ знає, яку фундаментальну роль наш морський зерновий експорт відіграє для продовольчої безпеки. Та й загалом безпека в Чорному морі, дієвість норм міжнародного права щодо мореплавства – це глобально важливий безпековий чинник", - сказав Зеленський.

Росія продовжує блокувати порт "Південний"

Він наголосив: весь світ бачить, що може загрожувати їхнім портам, якщо РФ "зійде з рук блокування мореплавства в Чорному морі". Так, наразі Росія продовжує блокувати порт "Південний", який має брати участь у роботі "зернової угоди" - зараз там накопичено понад півтора мільйона тонн агропродукції.

"Це зерно, яке очікують щонайменше десять країн світу, зокрема Туреччина, Єгипет, Бангладеш, Китай. Очевидно: що менше продовольства постачається в ці країни, у ці регіони, то вищі там ціни на їжу, то більше втрачають люди в цих країнах зі своїх сімейних бюджетів", - зазначив президент.

Зеленський наголосив, що блокада одного порту в Україні створює "надзвичайно серйозні ризики" для різних народів, в тому числі і тих, відносинами з якими Росія "ще й намагається спекулювати".

Зернова угода

З липня 2022 року почала свою дію так звана "зернова угода" - договір між Украною, РФ, Туреччиною та ООН про дозвіл на експорт українського зерна з трьох портів.

РФ постійно намагається саботувати угоду, а з травня цього року вона блокує її роботу з порту "Південний".

А 31 травня ООН запропонувала Києву, Москві та Анкарі розпочати підготовчу роботу до початку транзиту через Україну російського аміаку. Буцімто це "може врятувати зернову угоду".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.