ua en ru

Бельгія підтримала пропозицію ЄС закупити на активи РФ зброю для України: чому це важливо

Бельгія підтримала пропозицію ЄС закупити на активи РФ зброю для України: чому це важливо Фото: прем'єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо (Getty Images)

Прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо підтримав пропозицію Європейського союзу використовувати мільярди євро прибутку від заморожених російських фінансових активів для закупівлі зброї для України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

"Це гарна пропозиція. Я думаю, що це розумний спосіб зробити це. Я думаю, що ідея спрямувати ці кошти переважно на закупівлю зброї має повний сенс", - сказав він.

Єврокомісія цього тижня запропонувала вилучити прибуток - за оцінками, 2,5-3,0 мільярда євро (2,7-3,3 мільярда доларів) на рік - із російських активів, заморожених у Європі після вторгнення Москви в Україну, та перевести близько 90 % до Києва.

Активи заморожені центральними депозитаріями ЄС, переважно бельгійською Euroclear.

Згідно з пропозицією Єврокомісії, 90% прибутку буде спрямовано через фонд Європейського фонду миру на закупівлю зброї для України. Решта коштів підуть на відновлення і реконструкцію.

Україна також отримає податок, який бельгійський уряд нараховує на прибуток. На 2024 рік він становитиме 1,7 мільярда євро, з яких 1,5 мільярда євро буде виплачено цього року.

Таким чином, загальний фінансовий внесок в Україну від заморожених російських активів у ЄС може скласти близько 4,0-4,5 мільярда євро цього року.