ua en ru

Байден назвав Сі Цзіньпіна "диктатором": що кажуть у Держдепі

Байден назвав Сі Цзіньпіна "диктатором": що кажуть у Держдепі Фото: президент США Джо Байден (Getty Images)

Після того, як президент США Джо Байден назвав лідера Китаю Сі Цзіньпіна "диктатором", у Держдепі заявили, що країни мають певні розбіжності з деяких питань.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заступника речника Держдепу США Веданта Патела на брифінгу.

За його словами, не дивно, що у США та Китаю є розбіжності щодо деяких питань.

"І президент вважає, що дипломатія, включно з недавньою поїздкою держсекретаря (до Китаю - ред.), є відповідальним способом врегулювати напругу, вирішити помилки, уникнути прорахунків. І все це в наших інтересах", - сказав Пател.

При цьому заступник речника Держдепу зауважив, що це не означає, що США не будуть відверто говорити про їхні розбіжності.

Пател додав, що США з нетерпінням чекають на продовження взаємодії з низки питань, які стосуються складних відносин, які країна має з Китаєм.

Заява Байдена

Президент США Джо Байден розповів про реакцію лідера Китаю Сі Цзіньпіна на ситуацію зі збиттям китайського розвідувального аеростата. Під час свого виступу він назвав Сі диктатором.

"Причина, чому Сі Цзіньпін дуже обурився, коли я збив ту повітряну кулю зі шпигунським обладнанням, полягає в тому, що він не знав, що вона там була. Ні, я серйозно. Це те, що дуже засмучує диктаторів, коли вони не знають, що сталося", - сказав Байден.

Реакція Китаю

МЗС Китаю виразило протест США через слова Байдена, заявивши, що це є провокацією. Там назвали такі звинувачення "абсурдними і вкрай безвідповідальними", що суперечать основним фактам і дипломатичним протоколам, а також порушують політичну гідність Китаю.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.