ua en ru

Атаки на хуситів. США надіслали "приватне повідомлення" Ірану

Атаки на хуситів. США надіслали "приватне повідомлення" Ірану Фото: президент США Джо Байден (Getty Images)

Сполучені Штати надіслали "приватне повідомлення" Ірану стосовно підтримки хуситів, в якому попрохали не допомагати зброєю бойовикам.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

"Я вже передав послання Ірану. Вони знають, що не повинні нічого робити. Ми зробили це приватно, і ми впевнені, що добре підготувалися", - сказав президент США Джо Байден журналістам у Білому домі.

На запитання, чи ведуть США війну з Іраном, очільник Білого дому відповів: "Ні. Іран не хоче війни з нами".

Водночас Байден підкреслив, що США та союзники "обов'язково дадуть відповідь хуситам, якщо вони будуть продовжувати цю обурливу поведінку".

Іран заперечує свою причетність до нападів хуситів на кораблі у Червоному морі, але Тегеран підозрюють у постачанні зброї бойовикам. У США заявляють, що іранська розвідка має вирішальне значення для підготовки атак на судна.

Удари по об'єктах хуситів в Ємені

У листопаді воєнізоване угрупування шиїтів-зейдитів, також відоме як "єменські хусити", розпочало атаки на цивільні судна у Червоному морі, що мають зв'язки з Ізраїлем. Це відбувається на тлі війни Ізраїлю з ХАМАСом, - останніх підтримують єменські бойовики та Іран.

10 січня хусити провели одну з наймасштабніших атак у Червоному морі за останні місяці. Військово-морські сили США збили 24 ракети і БпЛА бойовиків, запущених з території Ємену.

У ніч на 12 січня збройні сили США та Великої Британії за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади й Нідерландів, завдали спільних ударів по об'єктах хуситів на території Ємену. В операції були задіяні літаки і кораблі. Цілями ударів стали центри зберігання зброї та бази навчання бойовиків. Було вражено 60 цілей у 16 місцях.

У ніч на 13 січня США та союзники провели другий раунд ударів по об'єктах хуситів у Ємені. Було атаковано 12 локацій бойовиків.

Однак попри це, хусити все ще можуть продовжувати атакувати кораблі.

Байден заявив, що єменських хуситів слід визнати терористичним угрупованням.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.