ua en ru

Apple проводить велику літню презентацію: онлайн-трансляція

Apple проводить велику літню презентацію: онлайн-трансляція Фото: Apple у рамках конференції для розробників показує нові продукти (apple.com)

Американська компанія Apple проводить щорічну конференцію для розробників WWDC 2023. У її рамках очікується презентація нових продуктів.

РБК-Україна веде онлайн-трансляцію.

Революційні окуляри Apple Vision Pro

Головна новинка сьогоднішньої презентації - Apple Vision Pro. Не просто VR-окуляри, а носимий комп'ютер доповненої реальності. Управління здійснюється очима, жестами та голосом.

Елементи інтерфейсу можна розташовувати, наприклад, у просторі кімнати: на столі, на стінах, на підлозі і так далі.

Фото: революційні окуляри Apple Vision Pro (скриншот презентації Apple)

Перемикання між доповненою та віртуальною реальністю відбувається за допомогою коліщатка, як у Apple Watch.

Vision Pro показуватиме очі співрозмовникам, якщо хтось входить у зону видимості. Всі додатки синхронізуються зі своїми аналогами з iPhone, iPad та Mac.

FaceTime підтримує роботу в доповненій реальності. Тобто вікна із співрозмовниками можна розташувати по всій кімнаті. Також у Vision Pro вбудована 3D-камера.

У доповненій реальності можна дивитися контент із Apple TV, грати у всі ігри, які є в Apple Arcade, а в майбутньому дивитися відео з інтерактивними 3D-віджетами, спільно з персонажами тощо.

Корпус зроблений з алюмінію, окуляри можна кастомізувати під різні форми обличчя та голови, але для цього потрібно міняти насадки. Лінзи виготовлені із залученням фахівців компанії Zeiss. Зовнішній акумулятор забезпечує дві години роботи, а динаміки транслюють звук прямо у голову.

Гаджет сканує обличчя користувача і транслює віртуальний портрет, наприклад співрозмовникам у Face Time. Точніше 3D-аватар, на який накладається його міміка в режимі реального часу.

Окуляри працюють на чіпсеті Apple Silicon. Ціни стартують від 3499 доларів, у продаж Apple Vision Pro надійдуть наступного року.

Watch OS

Нова Watch OS 10 привносить віджети на смарт-годинники, які будуть доступні з будь-якого циферблата. Порядок відображення можна виставити вручну або автоматично.

Також були представлені два нові циферблати.

Фото: оновлена ОС для смарт-годин AppleWatch (скриншот презентації Apple)

Як заявляє виробник, тепер AppleWatch можуть підключатися до різних велосипедних аксесуарів. Також годинник зможе транслювати інформацію про ваші показники на екран iPhone. І це зручно, коли смартфон закріплений на кермі.

З'явилася функція для тенісистів та гольфістів. Тепер годинник аналізує помахи та рухи рукою, після чого дає підказки щодо покращення техніки удару.

Оновлення для додатку "Здоров'я" допомагає боротися з міопією (короткозорість), відстежуючи, скільки часу дитина провела на вулиці. Чим більше денного світла потрапляє на очі, тим нижчою є ймовірність розвитку міопії.

macOS Sonoma

Операційна система для комп'ютерів Mac отримала назву Sonoma. Однією з її "фішок" також стане можливість розміщувати віджети на робочому столі у будь-якому місці.

У macOS з'явився ігровий режим, який оптимізує систему під високу продуктивність. У цьому режимі посилюється сигнал Bluetooth для більш надійного з'єднання з геймпадами для PlayStation та Xbox.

Фото: оновлена macOS (скриншот презентації Apple)

На презентації було анонсовано режисерську версію гри Death Stranding на Mac.

Зміни торкнулися режима відеоконференції. У ньому тепер можна буде чітко відокремити фон під час роботи веб-камери Мас. Функція працює з FaceTime, ZOOM та іншими програмами.

Браузер Safari став більш захищеним, дозволяючи ділитися паролями між своїми близькими. А також зможе трансформувати сторінки на веб-додатки, тобто сайти будуть виглядати як звичайна десктопна програма.

iPadOS 17

У наступній версії операційної системи для планшетів iPad з'явилися оновлені екран блокування та віджети. Останні стали інтерактивними, тобто тепер додатками можна керувати прямо з віджетів.

Екран блокування приблизно такий як у iPhone на iOS 17. Можна обирати різні шпалери, у тому числі домальовувати кадри для плавної анімації. А ще віджети можна додавати до лівої частини екрана блокування.

Фото: iPadOS 17 отримала нові віджети та низку корисних функцій (скриншот презентації Apple)

Оновлений додаток "Здоров'я" дозволить відстежувати свої параметри здоров'я на великому екрані iPad.

ОС отримала нейромережу, яка аналізує документи формату PDF. Наприклад, розуміє, де є поля заповнення і може автоматично вносити дані.

iOS 17

У наступній версії мобільної ОС для смартфонів iPhone з'явиться можливість настроювати екран дзвінка. Інші додатки також матимуть доступ до створення таких екранів.

Оновлюється додаток телефону. На контакт можна поставити персоналізовані постери, у яких ім'я контакту можна кастомізувати як завгодно. Зокрема, змінювати колір, шрифт та ставити анімовані емодзі.

Серйозне нововведення для голосової пошти. Смартфон зможе на автовідповідачі слухати дзвінок, розшифровувати, переводити в текст і відображати його на екрані.

Фото: власники iPhone вперше зможуть гнучко налаштовувати екрани дзвінків (скриншот презентації Apple)

iMessage дозволить ділитися своїм місцем розташування в реальному часі, додаток отримає додаткові стікери, а також пошук у повідомленнях за фільтрами. А у FaceTime можна буде залишити відеоповідомлення, якщо ви не додзвонилися до абонента.

Функція NameDrop. З її допомогою можна передавати файли або контакти, просто піднісши iPhone один до одного (також працює з AppleWatch).

Фото: NameDrop дозволить легко ділитися файлами та контактами (скриншот презентації Apple)

Також до системи додано клавіатуру з новим автокоректом на основі штучного інтелекту. Нейромережа навчається на текстах користувача і зможе автоматично коригувати як окремі слова, а й фрази. А оновлена функція диктування тексту розпізнає мову ще краще.

Новий додаток Journal. Воно збиратиме інформацію про користувача та створюватиме стильні добірки фото, музики тощо. А ще у ньому можна буде вести свій щоденник.

Нова функція StandBy. Якщо поставити iPhone на зарядку на док-станцію в горизонтальному режимі, то він показуватиме годинник, календар та інші віджети. Крім того, в iOS 17 для виклику голосового помічника досить просто покликати Siri, замість фрази "Привіт, Siri".

Фото: нова функція StandBy (скриншот презентації Apple)

MacPro на процесорі M2 Ultra

Виробник стверджує, що він у 3 рази швидше, ніж попередник на Intel і здатний обробляти 24 потоки відео в 4К.

Фото: новий MacPro (скриншот із презентації Apple)

Зовні MacPro не змінився. Але тепер усі комп'ютери Apple працюють на власних процесорах. Ціна у США - від 6999 доларів.

Mac Studio

Новий Mac Studio отримав процесори M2 Max та M2 Ultra. Що стосується останнього, то це два M2 Max, об'єднані в 1. Apple обіцяє приріст продуктивності від 20 до 40% порівняно з M1 Ultra у різних завданнях. Процесор здатний одночасно обробляти потік з 22 відео з роздільною здатністю 8К.

Фото: новий Mac Studio (скриншот із презентації Apple)

Mac Studio підтримує 192 ГБ об'єднаної пам'яті. Ціна у США - від 1999 доларів.

Новий MacBook Air

Презентація розпочалася з комп'ютерів Mac. Першою новинкою став ноутбук MacBook Air із діагоналлю екрану 15 дюймів.

Його товщина становить лише 11,5 міліметрів. Це найтонший 15-дюймовий ноутбук у світі. Яскравість дисплея - 500 ніт, роздільна здатність веб-камери - 1080p. У ноутбуці 3 мікрофони та 6 динаміків.

Фото: новий MacBook Air (скриншот із презентації Apple)

"Серцем" нового MacBook Air став чіп власної розробки М2. Виробник обіцяє 18 годин автономної роботи і запевняє, що він кращий за будь-який 15-дюймовий ноутбук на процесорах Intel.

Старт продажів у США вже наступного тижня. Ціна - 1299 доларів. У продажу також залишаться 13-дюймові MacBook Air на чіпах М1 та М2.