ua en ru

Якщо на блокпосту вручають повістку: алгоритм дій і поради юриста

Якщо на блокпосту вручають повістку: алгоритм дій і поради юриста Фото: Українські військові на фронті (Getty Images)

Місця, де саме мають вручати повістки, законами не визначені. Але зупиняти транспорт для вручення повісток представники ТЦК не мать права. Однак часто буває, що автомобіль на блокпостах зупиняє поліція, а тоді до водія підходять представники військкомату.

У інтерв'ю для РБК-Україна юрист юридичної компанії "Приходько та Партнери" Діана Тернова розповіла, як варто діяти у таких випадках.

Працівники територіальних центрів комплектування не мають права зупиняти маршрутки і приватні авто.

"Працівники ТЦК і СП мають право вручати повістки в тих місцях, куди мають безперешкодний доступ. В усіх інших місцях, а це не тільки громадський транспорт, а й інше рухоме та нерухоме майно, куди вони не мають безперешкодного доступу або доступ куди їм не надали добровільно – права вручати повістки не мають", – розповідав раніше РБК-Україна юрист юридичної фірми Gracers Сергій Савинський.

Але нерідко буває, що автомобіль на блокпосту зупиняє спершу поліція, але потім підходять представники ТЦК і виписують повістку. Як себе поводити в таких випадках, розповіла Діана Тернова.

В даній ситуації алгоритм дій може бути таким:

  1. Для початкутреба дізнатися у представника поліції причину зупинки авто.
  2. Потім варто перевірити у представників ТЦК документи – це їх службове посвідчення, яке підтверджує її приналежність до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  3. Також варто попросити пред’явити наказ коменданта про уповноваження певних представників ТЦК на вручення повісток;
  4. У випадку неправомірних дій треба викликати інших представників Національної поліції та фіксувати правопорушення.