Ми звикли сприймати їжу як щось буденне, але чимало фактів про харчування можуть здивувати. Чи справді пізня вечеря шкодить травленню? А чи можна щодня пити газовану воду? Поради гастроентеролога допоможуть розібратися, що шкодить шлунку і як покращити травлення.
Гастроентеролог-дієтолог, доктор медичних наук, професор Галина Анохіна розповіла для РБК-Україна про 8 важливих фактів, які допоможуть підтримувати правильне харчування для шлунка і уникнути проблем.
Лікарка розповіла, що у разі одноманітного харчування складно отримати з їжею всі необхідні харчові компоненти. Треба намагатися, щоб у раціоні неодмінно були страви тваринного та рослинного походження.
За словами Анохіної, все індивідуально, проте і з переповненим, і з "голодним" шлунком складно заснути.
"Людям із високою кислотністю шлунка рекомендовано після вечері за 2 години до сну випити чай з молоком або вершками, зʼїсти омлет або гречану чи іншу кашу з молоком або вершковим маслом. Порції у разі пізньої вечері для всіх без винятку мають бути невеликими", - зазначила лікарка.
За словами гастроентеролога, свіжі фрукти мають перевагу над замороженими, але якщо немає можливості їсти свіжі, то заморожені теж підійдуть.
Лікарка зазначила, що газовану воду можна пити щодня, якщо людина добре її сприймає.
Як пояснила Галина Анохіна, органи травлення теж старіють, і з віком потреби в їжі зменшуються. Для людей похилого віку важлива не кількість, а якість, тобто обʼєм страв слід зменшити, а якість - підвищити.
"Фрукти та овочі краще їсти сирими, проте продукти тваринного походження слід ретельно готувати", - розповіла лікарка.
За словами Анохіної, ферменти слід приймати людям із хронічним панкреатитом, особливо якщо людина втрачає вагу і не може повноцінно харчуватися.
Також ферменти призначають при анорексії та інших станах, коли треба покращити травлення.
Дієтолог розповіла, що для контролю стану ШКТ інформативними є загальний аналіз крові і сечі, калу на приховану кров і гельмінти, УЗД органів черевної порожнини. Інші обстеження лікар призначає за потреби.
Раніше ми писали про те, як отримати максимум користі від овочів та фруктів і в якому вигляді - сирими чи вареними - їх краще їсти.
Також розповідали про найкращі способи зберігання овочів та фруктів після збору врожаю.
Крім того, писали про те, які страви не слід готувати на антипригарній сковороді, щоб не довелося купувати нову.