При болю в горлі деякі продукти можуть посилювати подразнення та уповільнювати одужання. Варто знати, які продукти можуть ще більше травмувати слизову.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Real simple.
Кислота подразнює слизову оболонку і це може підсилити біль, печіння, набряк і почуття "дряпання" в горлі. Пошкоджена слизова гірше загоюється у кислому середовищі.
Кислі соки (наприклад, цитрусові, томатний) можуть тимчасово посилити запалення і спровокувати кашель або першіння.
До кислих продуктів, яких краще уникати, відносять:
Краще віддати перевагу:
Гострі спеції (чорний перець, чилі, часник тощо) можуть подразнювати слизову оболонку горла, що вже запалена, а це посилює біль і печіння.
Капсаїцин - речовина, що робить перець гострим, активує нервові закінчення, викликаючи відчуття печіння і може тимчасово збільшити набряк. При регулярному подразненні слизова відновлюється повільніше.
Сухарики, чипси, горішки, тости, печиво з твердою скоринкою механічно подразнює слизову оболонку горла, яка вже запалена. Це може:
Алкоголь тимчасово пригнічує активність імунних клітин, ускладнюючи боротьбу організму з інфекцією (вірусною або бактеріальною).
Якщо людина приймає жарознижувальні, антибіотики, протизапальні або антигістамінні препарати, алкоголь може:
Також алкоголь сприяє втраті рідини, а при запаленому горлі зволоження слизової дуже важливе.
Кофеїн, як і алкоголь, може зневоднювати організм, роблячи горло ще сухішим. Він має легкий сечогінний ефект, що може сприяти зневодненню. Для загоєння слизової горла важливо підтримувати достатнє зволоження.
Гарячі або дуже концентровані кавові та енергетичні напої можуть додатково подразнювати запалене горло.
Вас може зацікавити: