5 найкорисніших видів печива, про які ви не знали
Названо найкорисніші види печива (фото: Freepik)
Деякі види печива містять більше клітковини, корисних жирів і менше доданого цукру. Йдеться, зокрема, про вівсяне, цільнозернове, горіхове та печиво з насінням, яке може бути чудовою альтернативою традиційним солодощам.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Печиво з мигдалевого борошна
Мигдалеве борошно стає дедалі популярнішою альтернативою пшеничному.
Дієтолог Крістен Карлі розповів, що мигдалеве борошно має природний низький вміст вуглеводів і багате на корисні жири та білок.
Таке поєднання уповільнює травлення та призводить до більш стабільного підвищення рівня цукру в крові порівняно з печивом, виготовленим з рафінованого борошна.
Вівсяне печиво
Центри контролю та профілактики захворювань США інформують, що цільнозерновий овес містить розчинну клітковину, особливо бета-глюкан, який допомагає уповільнити всмоктування глюкози в кров.
Вівсяне печиво, яке злегка підсолоджене та виготовлене без рафінованого борошна, є найкращим варіантом для контролю рівня цукру в крові.
Завдяки клітковині та складним вуглеводам вівсяне печиво насичує краще, ніж печиво з білого борошна.
У рецептах часто використовують рослинні жири або горіхи, що можуть містити ненасичені жирні кислоти.
Печиво у стилі Trail Mix
Печиво у стилі Trail Mix - це домашня або куплена випічка, яка поєднує класичну основу печива з популярними компонентами трейлового міксу (горіхи, сухофрукти, шоколад, насіння, можливо, вівсянка), створюючи текстурний та ситний десерт, ідеальний для перекусів.
Воно схоже на енергетичні батончики, але у формі печива, часто з додаванням міні-шоколадних драже або шматочків печива для ще більшої насолоди.
Ці поживні речовини допомагають уповільнити травлення та зменшити ймовірність швидкого підвищення рівня цукру в крові. Вони також забезпечують природну солодкість, вологість і можуть замінити рафінований цукор.
Версії, що містять горіхи, насіння, ваніль та корицю, пропонують додаткові поживні речовини та смак без надмірного вмісту цукру.
Печиво з арахісовою пастою
Арахісова паста та інші горіхові пасти багаті на білок і корисні жири, які допомагають знизити рівень цукру в крові. Воно швидко готується і не потребує борошна, що робить його чудовим для людей з чутливістю до глютену.
Додавання волоських горіхів, мигдалю, фісташок або гарбузового насіння покращує контроль рівня цукру в крові.
Печиво з арахісової пасти може бути поживним і кориснішим за звичайне печиво, якщо воно домашнє або з простим складом: арахісова паста, яйце, мінімум підсолоджувача.
Печиво з насінням чіа або льону
Насіння чіа та льону багате на клітковину та омега-3 жирні кислоти, які уповільнюють травлення та сприяють відчуттю ситості.
Коли печиво виготовлене з насіння замість рафінованих зерен, воно зазвичай містить менше вуглеводів і більше клітковини.
Вас може зацікавити:
- Дієтолог назвала простий тест, який покаже вашу норму солі
- Кому не можна їсти авокадо
- 4 прості правила вибору корисних цукерок від нутриціолога
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.