ua en ru

У 32 роки. Колишній лідер "Челсі" завершив кар'єру після провалу в "Реалі"

У 32 роки. Колишній лідер "Челсі" завершив кар'єру після провалу в "Реалі" Фото: Еден Азар сказав "прощавай" великому футболу (Getty Images)

Колишній атакувальний півзахисник французького "Лілля", лондонського "Челсі", мадридського "Реала" та збірної Бельгії Еден Азар вирішив остаточно повісити бутси на цвях.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на особистий Instagram спортсмена.

32-річний бельгієць остаточно припинив виступи на професіональному рівні. Його ігрова кар'єра тривала 16 сезонів.

"Ви повинні прислухатися до себе та вчасно казати "стоп". Після 16-ти років і понад 700-та зіграних матчів я вирішив завершити кар'єру професіонала. Я зміг втілити в життя свою мрію, я грав і отримував насолоду на багатьої полях по цілому світу", – заявив Азар.

Влітку хавбек став вільним агентом. "Реал" достроково розірвав із ним контракт, а нову команду бельгієць собі не підшукав. На "Сантьяго Бернабеу" Азар провів останні 4 роки кар'єри.

Хто такий Еден Азар

Народився в Ла-Лув'єрі у футбольній сім'ї, вихованець "Лілля". Ідол дитинства – Зінедін Зідан. На дорослому рівні дебютував у сезоні 2007/08.

Привів "догів" до чемпіонського титулу Ліги 1 у сезоні 2010/11. Через рік перебрався до "Челсі", де став лідером команди та провів 7 успішних сезонів. Завоював із "синіми" 2 чемпіонства в АПЛ, Кубок Англії, Кубок ліги та двічі тріумфував у Лізі Європи. До "Реала" переїхав за 115 млн євро.

Освоїтися в Мадриді так і не зумів. Загалом провів 76 матчів за "вершкових" у всіх турнірах, у яких забив 7 м'ячів і віддав 12 асистів. Здобув із "Реалом" низку трофеїв, зокрема і виграв Лігу чемпіонів 2021/22, але ніколи не був основним виконавцем.

У складі збірної Бельгії дебютував у 2008 році. Зіграв за "червоних дияволів" 126 поєдинків (33 голи) та став бронзовим призером ЧС-2018.