Існують кращі замінники кухонної солі, які допомагають знизити рівень натрію в організмі, зменшити ризик гіпертонії та серцево-судинних захворювань, не втрачаючи смаку страв.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Багато комерційних замінників солі виготовляються з хлориду калію, який за смаком схожий на хлорид натрію (сіль).
Замінники з низьким вмістом натрію виготовляються із суміші хлоридів калію та натрію, які за смаком більше нагадують традиційну кухонну сіль.
Дослідження 2022 року, опубліковане в журналі Clin Hypertens, показало, що ці замінники на основі калію можуть знижувати артеріальний тиск.
Навіть попри це, ці замінники солі можуть підвищити рівень калію в крові до небезпечного рівня у людей із захворюваннями нирок, печінки або діабетом.
Деякі види оцту, такі як бальзамічний, також допомагають збагатити смак їжі без додавання солі.
В European Journal of Nutrition йдеться, що оцтова кислота може безпосередньо знижувати артеріальний тиск. Вживання 30 мілілітрів (мл) оцту щодня (приблизно 2 столові ложки) може допомогти знизити систолічний та діастолічний артеріальний тиск.
Цитрусові, такі як лимон і апельсин, зазвичай використовуються в кулінарії, включаючи їх сік або терту шкірку.
В журналі Nutrients йдеться, що крім додавання смаку, цитрусові містять рослинні хімічні речовини, які називаються еріоцитрин та гесперидин, що мають судинорозширювальну дію, тобто вони викликають розширення кровоносних судин, що допомагає знизити кров'яний тиск.
Орегано, чебрець, розмарин і шавлія можуть додати стравам виразних ноток. Деякі свіжі трави, такі як базилік, петрушка, м'ята або кріп можна навіть додавати до салатів або використовувати як завершальний елемент для соусів і рагу.
За даними журналу Advanced Pharmaceutical Bulletin, спеції можуть допомогти посилити смак без додавання солі. Кардамон, насіння селери, кориця, імбир, шафран, насіння кунжуту та куркума є одними зі спецій, які мають антигіпертензивну дію.
Часник часто забезпечує основний смак приготованих страв, таких як рагу та супи. Він також може забезпечити смак, який може зменшити потребу в солі.
Він допомагає збільшити рівень оксиду азоту та блокує ангіотензинперетворюючі ферменти (АПФ) - ті самі, на які впливають ліки від кров'яного тиску.
Коли цибуля карамелізується, вона вивільняє цукри, які можуть покращити смак майже будь-якої страви. Тонко нарізана червона цибуля має приємний смак без гіркоти.
Згідно з даними Basic Medical Sciences, як і часник, цибуля має антигіпертензивні властивості. Вона знижує кров'яний тиск, блокуючи потік кальцію до гладких м'язів серця, уповільнюючи частоту серцевих скорочень.
Вона також містить антиоксидант під назвою кверцетин, що може знизити систолічний артеріальний тиск.
Чорний перець та інші види перцю забезпечують різний рівень гостроти, що стимулює вивільнення гормонів гарного самопочуття, які називаються ендорфінами. Приємний вплив чилі на смакові рецептори та мозок може замінити потребу в додаванні солі.
Чорний перець також містить сполуку під назвою піперин, який блокує потік кальцію в кровоносні судини, допомагаючи викликати вазодилатацію.
Морські водорості містять багато хлориду калію та мало хлориду натрію. Вони можуть додавати їжі "солоності".
На сайті Frontiersin йдеться, що морські водорості також містять рослинні полісахариди, які зв'язуються з натрієм і допомагають виводити його з організму з сечею, зменшуючи затримку води, яка може сприяти підвищенню кров'яного тиску.
Харчові дріжджі мають природний "умамі" та сирно-горіховий присмак, який підсилює смак страв. Це дозволяє використовувати менше солі, не втрачаючи насиченості.
За даними PubMed, вони багаті на вітаміни групи B (часто збагачені B12), білок та клітковину, і при цьому не містять натрію (або містять дуже мало, залежно від бренду).
Вас може зацікавити: