Дехто вважає, що кавову гущу можна заварити двічі - щоб "витиснути максимум" з кожної ложки. Однак, уже після першого заварювання більшість ароматичних і поживних компонентів зникають.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Коли мелена кава контактує з гарячою водою, починається процес екстракції - тобто вилучення з кавових частинок розчинних речовин.
Перші секунди - з кави виділяються леткі ароматичні сполуки, які формують запах напою. Далі у воду переходять органічні кислоти, які відповідають за свіжість і яскравість смаку.
Після цього екстрагуються цукри, олії, кофеїн та інші речовини, що створюють насиченість і гіркуватість.
Коли вода забирає більшість цих компонентів, у гущі залишаються майже лише неростворимі волокна клітковини, жири та залишки кофеїну. Якщо каву заварювати вдруге, то основні ароматичні й смакові речовини вже вилучені, тому напій виходить водянистим, гірким і майже без аромату.
До того ж, після першого заварювання гуща швидко окислюється і стає сприятливим середовищем для бактерій і плісняви, особливо якщо постоїть при кімнатній температурі.
Якщо заварити вдруге, то напій буде водянистим, гіркуватим і майже без аромату. У другому настої переважно виходять гіркі дубильні речовини і залишки кофеїну, що робить смак неприємним.
Крім того, якщо гуща постоїть деякий час, вона може почати киснути або пліснявіти, особливо при кімнатній температурі.
Якщо ви хочете зробити кавовий настій для поливу рослин, скрабу для тіла чи як ароматизатор, повторне використання цілком підходить.
Кавова гуща - це справжній скарб для дому, саду й краси. Ось найпрактичніші способи використання кавової гущі:
Вас може зацікавити: