Чи можна повторно заварювати кавову гущу?
Чи можна повторно використовувати кавову гущу (фото: Freepik)
Дехто вважає, що кавову гущу можна заварити двічі - щоб "витиснути максимум" з кожної ложки. Однак, уже після першого заварювання більшість ароматичних і поживних компонентів зникають.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Що відбувається з меленою кавою в процесі заварювання
Коли мелена кава контактує з гарячою водою, починається процес екстракції - тобто вилучення з кавових частинок розчинних речовин.
Перші секунди - з кави виділяються леткі ароматичні сполуки, які формують запах напою. Далі у воду переходять органічні кислоти, які відповідають за свіжість і яскравість смаку.
Після цього екстрагуються цукри, олії, кофеїн та інші речовини, що створюють насиченість і гіркуватість.
Коли вода забирає більшість цих компонентів, у гущі залишаються майже лише неростворимі волокна клітковини, жири та залишки кофеїну. Якщо каву заварювати вдруге, то основні ароматичні й смакові речовини вже вилучені, тому напій виходить водянистим, гірким і майже без аромату.
До того ж, після першого заварювання гуща швидко окислюється і стає сприятливим середовищем для бактерій і плісняви, особливо якщо постоїть при кімнатній температурі.
Чи можна повторно заварити каву з гущи
Якщо заварити вдруге, то напій буде водянистим, гіркуватим і майже без аромату. У другому настої переважно виходять гіркі дубильні речовини і залишки кофеїну, що робить смак неприємним.
Крім того, якщо гуща постоїть деякий час, вона може почати киснути або пліснявіти, особливо при кімнатній температурі.
Якщо ви хочете зробити кавовий настій для поливу рослин, скрабу для тіла чи як ароматизатор, повторне використання цілком підходить.
Інші способи повторного використання
Кавова гуща - це справжній скарб для дому, саду й краси. Ось найпрактичніші способи використання кавової гущі:
- удобрюйте ґрунт - змішування використаної кавової гущі з ґрунтом для саду забезпечує безліч переваг. Гуща містить поживні речовини (такі як кальцій, магній, азот і калій), яких може бракувати ґрунту. Крім того, кавова гуща може поглинати певні некорисні метали з ґрунту та допомагати ґрунту утримувати вологу
- поглинач запахів - суха гуща нейтралізує неприємні запахи у холодильнику, взутті чи автомобілі
- очищення посуду - гуща діє як м’який абразив та чудово відтирає жир і бруд (але не для скла чи пластику)
- природний барвник - можна фарбувати тканини, папір або великодні яйця у теплий коричневий відтінок
- відлякують шкідників - розсипання кавової гущі навколо рослин та саду допоможе відлякати слимаків та комах
- очищення поверхонь - завдяки зернистій структурі кавова гуща працює як природний абразив. Можна чистити каструлі, пательні, мийки
- розпалювання вогню - висушена гуща може служити паливом або підпалювачем (якщо змішати з воском)
Вас може зацікавити:
- Кава з цим доповненням зігріє вас восени
- Бариста пояснив, чому ваш домашній айс-лате - просто водяниста кава
- Чи можна пити каву на голодний шлунок