ua en ru

7 простих замін у випічкці, які зроблять її кориснішою

7 простих замін у випічкці, які зроблять її кориснішою Названо заміни у випічці, які зроблять її кориснішою (фото: Freepik)

Випічка може бути кориснішою, якщо зробити кілька замін у рецепті. Це сприяє кращому балансі поживних речовин і не погіршує смак виробів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Health.

Яблучне пюре замість масла або олії

Використовуйте яблучне пюре замість частини або всього вершкового масла чи олії. Це знижує кількість калорій і насичених жирів, водночас зберігаючи випічку соковитою та ніжною.

Заміна найкраще працює для вологих, щільних випічок, таких як мафіни, банановий хліб, брауні та деякі тістечка. У цих рецептах зазвичай можна замінити яблучне пюре один до одного.

Заміна яблучним пюре додає вологи, створює м’якшу крихту та може трохи скоротити час випікання.

Бананове пюре замість олії

Така заміна додає натуральної солодкості, вологи, калію та поживних речовин, одночасно зменшуючи кількість жиру та калорій.

Як і у випадку з яблучним пюре, ця заміна найкраще підходить для вологих випічок, таких як мафіни, хліб та млинці. Для таких рецептів ви замінюєте бананове пюре один до одного. Вийде трохи щільна та волога текстура з ледь помітним банановим смаком.

Грецький йогурт або сир замість сметани

Обидва варіанти додають білок, зменшують вміст жиру та калорій, а також зберігають випічку насиченою та соковитою.

Для мафінів, хліба та тістечок можна замінити грецький йогурт або сир один до одного.

Вівсяне борошно замість звичайного

Замініть половину звичайного борошна вівсяним. Воно додає клітковину, білок і поживні речовини, роблячи випічку більш ситною та поживною.

Вівсяне борошно пом’якшує і додає вологи, тому випічкам може знадобитися кілька додаткових хвилин випікання у духовці.

Цільнозернове борошно замість звичайного

Це може знизити глікемічний індекс, а також забезпечити більше клітковини, вітамінів групи B і мінералів.

Замініть до половини звичайного борошна цільнозерновим. Так випічка буде все ще пухкою.

Кокосовий цукор та кленовий сироп замість меду та білого цукру

Ці варіанти зменшують кількість доданого цукру, який з часом може сприяти проблемам зі здоров'ям.

Кокосовий цукор можна замінити один до одного. Для меду або кленового сиропу використовуйте 3/4 склянки на кожну 1 склянку цукру та зменшіть кількість інших рідин на 2-4 столові ложки.

Використовуючи підсолоджувачі без цукру, дотримуйтесь інструкцій на упаковці, оскільки солодкість може відрізнятися.

Насіння чіа або льону замість яєць

Для тих, хто має алергію на яйця або хоче уникнути яєць, то насіння льону або чіа є гарною альтернативою. Обидва види багаті на омега-3 жирні кислоти та клітковину.

Змішайте 3 столові ложки води з 1 столовою ложкою меленого насіння, щоб замінити одне яйце в рецепті. Ця заміна може зробити мафіни, хліб швидкого приготування та брауні трохи щільнішими.