ua en ru
РБК-Україна» Досьє політиків» Сергій Рахманін

Рахманін

Досьє

Сергій Рахманін - український політичний діяч. Народний депутат Верховної ради IX скликання, глава парламентської фракції "Голос".

До початку політичної кар'єри Сергій Рахманін був відомий як журналіст і телеведучий, автор програм на телеканалі ZIK, Першому національному, Радіо НВ.

Сергій Рахманін - глава фракції "Голос" Фото: Сергій Рахманін - глава фракції "Голос" (goloszmin.org)

Біографія

Рахманін Сергій Іванович народився в Харкові в 1969 році. З юності захоплювався журналістикою і вже в 14 років став позаштатним кореспондентом газети "Молода гвардія". Пропрацював у виданні до 1992-го (з 1990 року Рахманін був постійним кореспондентом київської газети).

Вищу освіта також отримав в сфері журналістики, закінчив Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка в 1993 році.

Кар'єра

Ще під час навчання в університеті Сергій Рахманін працював кореспондентом журналу "Ранок", потім перейшов у "Київскі відомості". З 1992 по 1998 рік пройшов кар'єрний шлях від репортера до заступника головного редактора столичного видання.

У 1998 році Сергій Рахманін отримав посаду редактора відділу політики в газеті "Дзеркало тижня". Фактично був заступником головного редактора тижневика до літа 2019 року.

У 2001 році Сергій Рахманін увійшов до складу Всеукраїнської комісії з питань журналістської етики.

Є співзасновником громадських організацій "Хартія-4", "Люди майбутнього" (сумісно зі Святославом Вакарчуком).

Рахманін був учасником протестних акцій, пов'язаних з прийняттям закону "Про основи державної мовної політики" в 2012 році, що розширював можливість використання регіональних мов. Журналіст оголосив голодування і переніс серцевий напад під час зіткнень активістів.

У 2014 році Рахманін почав працювати на українському телебаченні в якості ведучого авторської програми "Гра в класику" каналу ZIK. У 2015 році перед проведенням виборів у місцеві органи влади Сергій Рахманін був одним з ведучих Національних дебатів на "UΛ: Перший". У 2018-2019 рр. журналіст вів авторську програму "Апокриф" на Радіо НВ, в якій брав інтерв'ю у відомих громадських і політичних діячів України.

Під час передвиборної кампанії в парламент IX скликання, Сергій Рахманін прийняв рішення залишити журналістику і приєднався до партії Святослава Вакарчука "Голос". Балотувався під №8 у виборчому списку політичної сили.

Сергій Рахманін та Святослав ВакарчукФото: Сергій Рахманін та Святослав Вакарчук (goloszmin.org)

29 серпня 2019 року Сергій Рахманін був зареєстрований народним депутатом Верховної ради, і в той же день обраний головою парламентської фракції "Голос".

Є членом профільного комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Рахманін входить до складу української делегації в Парламентській асамблеї ОБСЄ.

Сім'я

Сергій Рахманін перебуває у шлюбі. Дружина - Кіра Івашова. Подружжя виховує двох дочок: Варвару 1996 р.н. і Юстину 2005 р.н.