ua en ru

У ВРЮ не знають, скільки суддів перейшло на бік ДНР та ЛНР

У ВРЮ не знають, скільки суддів перейшло на бік ДНР та ЛНР Фото: ВРЮ не має інформації про кількість суддів, які порушили присягу

На порушення присяги суддями мають реагувати відповідні органи, а не члени ВРЮ

У Вищій раді юстиції (ВРЮ) немає інформації щодо того, скільки суддів порушили присягу, перейшовши на бік самопроголошених республік ДНР та ЛНР. Про це заявив журналістам секретар секції Вищої ради юстиції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад Олексій Маловацький, передає кореспондент РБК-Україна.

"Загально систематизованої кількості суддів немає. Є інформаційні повідомлення, зокрема, з мережі Інтеренет, таких квазі-указів цих керівників невизнаних територій, що начебто ці судді знаходяться на тій території, здійснюють якісь повноваження", - повідомив він.

Водночас він заявив, що дана інформація може бути дискредитацією.

"Але ми маємо розуміти, що є інша сторона цього питання, наприклад, дискредитування вказаного судді за якимись особистими ознаками. Написати, наприклад, будь який указ, розмістити його в Інтернеті - це не значить, що ми маємо за таких підстав відразу звільняти суддю або порушувати провадження щодо порушення присяги", - сказав він.

Також він вважає, що на порушення присяги мають реагувати відповідні органи.

"Я вважаю, що помірковано буде, коли члени Вищої ради юстиції будуть керуватися обгрунтованим сумнівом, а в питанні щодо притягнення вказаного судді буде вирішуватися відповідними органами, які вповноважені. Зокрема, це прокуратура області, Генеральна прокуратура, Служба безпеки, якщо будуть факти. Вони мають перевірятися. Просто, за самою наявністю інформації я не думаю, що членами Вищої ради юстиції буде прийняте рішення щодо звільнення за порушення присяги. Перевірку, звичайно, треба провести", - підкреслив Маловацький.

Нагадаємо, Секція Вищої ради юстиції (ВРЮ) з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад направила подання на звільнення 50 суддів.