ua en ru

Верховна Рада збільшила грошову допомогу сім'ям загиблих військових

Верховна Рада збільшила грошову допомогу сім'ям загиблих військових Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення з другої спроби проголосували 229 нардепів

Верховна Рада України підтримала у другому читанніта в цілому законопроект № 2406 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей)". За відповідне рішення з другої спроби проголосували 229 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Під час першого голосування документ підтримали лише 205 парламентарів.
Як заявив під час пленарного засідання голова фракції "Блок Петра Порошенко" Юрій Луценко, цей законопроект - це фактично індексація виплат сім'ям загиблих воінів АТО.

"Це не нормально, коли сесія приймає будь що, але не індексує найстрашніший вантаж, який є - 200-й", - сказав Луценко.

Так, цей закон збільшив розмір одноразової грошової допомоги, яка виплачується у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, працівників міліції.

Законом також удосконалено порядок її призначення і виплати. Законом встановлено, що його дія не поширюється на осіб, стосовно яких до набрання чинності цим законом прийнято рішення про виплату їм одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або каліцтва військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, або які отримали замість зазначеної допомоги інші компенсаційні виплати відповідно до законодавства.

Відповідні зміни внесено до Законів "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", "Про міліцію" та "Про боротьбу з тероризмом".

Нагадаємо,16 червня 2015 р. Верховна Рада України підтримала цей законопроект за основу. За відповідне рішення проголосували 239 нардепів при 226 мінімально необхідних.