ua en ru

Рада хоче збільшити грошову допомогу сім'ям загиблих військових

Рада хоче збільшити грошову допомогу сім'ям загиблих військових Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 239 нардепів

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект № 2406 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей)". За відповідне рішення проголосували 239 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Законопроект пропонує збільшити розмір одноразової грошової допомоги, яка виплачується у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, працівників міліції.

Як заявив один з авторів законопроекту - народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Богдан Матківський, представляючи даний законопроект у парламенті, проектом пропонується шляхом збільшення відсоткової ставки прожиткового мінімуму на 50% підвищити рівень одноразової грошовою допомоги у разі загибелі, інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності при виконанні цих категорій військовослужбовців військового обов'язку.

"Одноразова грошова допомога виплачується у розмірі 913 тис. 500 грн у разі загибелі. 456 тис. 750 грн - у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності І групи, 365 тис. 400 грн - у разі становлення військовослужбовцю інвалідності ІІ групи, і 274 тис. 050 грн - у разі становлення ІІІ групи інвалідності", - повідомив Матківський.

Законопроект також передбачає удосконалення порядку її призначення і виплати.

Проектом пропонується встановити, що його дія не поширюється на осіб, стосовно яких до набрання чинності цим законом прийнято рішення про виплату їм одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або каліцтва військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, або які отримали замість зазначеної допомоги інші компенсаційні виплати відповідно до законодавства.

Відповідні зміни передбачається внести до законів "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", "Про міліцію" та "Про боротьбу з тероризмом".

Нагадаємо, також Рада хоче посилити кримінальну відповідальність за злочини проти військових у зоні АТО.