ua en ru

Рада хоче дозволити Оператору ГТС купувати газ на біржі

Рада хоче дозволити Оператору ГТС купувати газ на біржі Фото: Верховна рада (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Верховна рада України хоче дозволити Оператору ГТС України закупівлю природного газу для балансуючих потреб на торгових платформах. Народні депутати підтримали відповідний законопроект №3176 за основу.

Про це повідомляє РБК-Україна.

За документ проголосував 251 парламентар.

Можливість закупівлі газу оператором ГТС для балансуючих потреб була прописана у Кодексі ГТС ще з 2015 року. Однак в силу обмежень закону "Про публічні закупівлі" Оператор ГТС не може виконувати умови кодексу. Закон про публічні закупівлі зобов’язує оператора здійснювати такі закупівлі виключно через Prozorro.

На підприємстві раніше підкреслювали, що закупівля газу на торговій платформі дасть поштовх для подальшого розвитку всього газового ринку України та суттєво зблизить його з ринками Євросоюзу.

Нагадаємо, в кінці серпня Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, підвищила відповідальність за небаланси на ринку газу.

Як писало РБК-Україна, компанія "Оператор ГТС України" за 7 місяців 2020 року протранзитувала 29,8 млрд куб. м газу відповідно до угоди з російським "Газпромом", що на 44% менше, ніж за цей же період минулого року (53,2 млрд куб. м).