ua en ru

Янукович підписав закон про погашення векселями заборгованості за тепло і воду

Президент України Віктор Янукович підписав закон № 658-VІІ "Про внесення змін до статті 22 закону України "Про державний бюджет України на 2013 р.", який передбачає погашення заборгованості за тепло і воду векселями. Про це повідомила прес-служба Президента України.

Президент України Віктор Янукович підписав закон № 658-VІІ "Про внесення змін до статті 22 закону України "Про державний бюджет України на 2013 р.", який передбачає погашення заборгованості за тепло і воду векселями. Про це повідомила прес-служба Президента України.

Верховна Рада України ухвалила цей закон 24 жовтня 2013 р. За відповідне рішення проголосували 238 народних депутатів.

Ініційований Кабінетом міністрів закон надає Кабміну право реструктурувати фактичну бюджетну заборгованість за визначеними ним видатками державного бюджету, що виникла станом на 1 січня 2013 р., та заборгованість з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка утворилася у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, у встановлених ним обсягах шляхом видачі фінансових казначейських векселів строком обігу до п'яти років з дохідністю 5%.

"Право видачі таких векселів надати органам, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів", - йдеться у документі.

За словами доповідача - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Темника, обсяг заборгованості за тарифами на теплопостачання становить 13 млрд грн. Він підкреслив, що держбюджетом на 2013 р. передбачено субвенцію з держбюджету на погашення різниці в тарифах, а векселі - це додатковий механізм щодо можливості значно збільшити розрахунки за різницю в тарифах.

Як заявив співдоповідач - депутат від Партії регіонів, голова комітету ВР з питань бюджету-Євген Геллер, векселі дадуть можливість теклокоммунэнерго не накопичувати борги, а розрахуватися з постачальником газу векселями. За його словами, цей механізм не призведе до подорожчання тарифів на послуги тепло - і водопостачання.

Нагадаємо, що раніше депутати підтримали у другому читанні законопроект Кабміну № 3358 "Про внесення зміни до статті 22 Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 р." про реструктуризацію фактичної бюджетної заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів". За відповідне рішення проголосували 238 народних депутатів, проти - 12, утрималися - 3 нардепа.

Документ вносить зміни до держбюджету України і надає Кабміну право реструктуризувати фактичну бюджетну заборгованість з визначеним ним видатками державного бюджету, що виникла станом на 1 січня 2013 р., і заборгованість з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, у встановлених ними розмірах шляхом видачі фінансових казначейських векселів терміном обігу до п'яти років з дохідністю 5%.

"Право видачі таких векселів надати органам, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів", - йдеться в документі.

Зазначимо, що проект закону № 3358, який надає уряду право реструктуризувати бюджетну заборгованість, яка виникла станом на 1 січня 2013 р., у сфері тарифів на теплову енергію, послуги централізованого водопостачання та водовідведення населенню шляхом видачі фінансових казначейських векселів, Кабмін вніс до ВР на початку жовтня. Згідно з документом, право видачі таких векселів надається органам, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.