ua en ru

Рада підтримала ініціативу Кабміну про погашення заборгованості за тепло і воду векселями

Народні депутати України підтримали у другому читанні законопроект Кабінету міністрів № 3358 "Про внесення зміни до статті 22 Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 р." щодо реструктуризації фактичної бюджетної заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів". За відповідне рішення проголосували 238 народних депутатів, проти - 12, утрималось - 3 нардепи.

Документ вносить зміни до держбюджету України та надає Кабінету міністрів України право реструктурувати фактичну бюджетну заборгованість за визначеними ним видатками державного бюджету, що виникла станом на 1 січня 2013 р., та заборгованість з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка утворилася у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, у встановлених ним обсягах шляхом видачі фінансових казначейських векселів строком обігу до п'яти років з дохідністю 5%.

"Право видачі таких векселів надати органам, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів", - йдеться у документі.

За словами доповідача - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Темника, обсяг заборгованості за тарифами на теплопостачання становить 13 млрд грн. Він підкреслив, що держбюджетом на 2013 р. передбачено субвенцію з держбюджету на погашення різниці в тарифах, а векселі - це додатковий механізм щодо можливості значно збільшити розрахунки за різницю в тарифах.

Як заявив співдоповідач - депутат від Партії регіонів, голова комітету ВР з питань бюджету-Євген Геллер, векселі дадуть можливість теклокоммунэнерго не накопичувати борги, а розрахуватися з постачальником газу векселями. За його словами, цей механізм не призведе до подорожчання тарифів на послуги тепло - і водопостачання.

У той же час, як заявив з парламентської трибуни лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, Державне казначейство не виплатило зобов'язань перед державними та місцевими бюджетами на 90 млрд грн, тому емісія векселів є неприйнятною як відтермінування дефолту держави.