ua en ru

Янукович подав позов до ЄСПЛ щодо України

Янукович подав позов до ЄСПЛ щодо України Фото: Віктор Янукович

Підстава для подачі позову стало порушення проти Януковича "безлічі необґрунтованих кримінальних справ"

Екс-Президент України Віктор Янукович пос позов в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у зв'язку з регулярними порушеннями Україною прав людини щодо нього". Про це з посиланням на реліз англійської адвокатської компанії Joseph Hage Aaronson LLP повідомив прес-секретар Олександра Януковича Юрій Кірасир.

"Підставою для подачі позову стало порушення стосовно Віктора Федоровича Януковича безлічі необґрунтованих кримінальних справ, порушення його права на справедливий і незалежний судовий розгляд і його політичне переслідування чинною владою як свого опонента", - йдеться в повідомленні.

Серед причин подання позову вказується рішення Печерського суду Києва від 27 липня 2015 р. до початку процедури заочного засудження Януковича, а також відмова Генеральної прокуратури України дати свідчення за місцем його фактичного проживання (Ростов-на-Дону, РФ) або в режимі відеоконференції.

"Подачу позову в Європейський суд з прав людини Віктор Янукович пояснює тим, що вище керівництво України чинить тиск на судові органи з метою винесення щодо нього обвинувального вироку. Віктор Федорович Янукович просить Європейський суд з прав людини визнати зазначені в позові дії українських державних органів порушеннями його законних прав", - зазначив адвокат.

Нагадаємо, Президент Росії Володимир Путін заявив, що США причетні до "повалення" екс-президента України Віктора Януковича.

Президент РФ сказав, що знає про це завдяки зв'язкам в Україні.

"Дуже просто. Тому що люди, які живуть в Україні, - у нас з ними тисячі спільних всяких контактів і тисячі зв'язків. І ми знаємо, хто, де, коли зустрічався, працював з тими людьми, які скидали Януковича, як їх підтримували, скільки платили, як готували, на яких територіях, в яких країнах і хто були ці інструктори. Ми всі знаємо. Власне кажучи, наші американські партнери цього вже і не приховують", - сказав Путін.