ua en ru

НБУ повинен підключитися до переговорів з Commerzbank стосовно банку "Форум", - експерти

Держава повинна втрутитися в конфлікт з колишнім акціонером банку "Форум" Commerzbank відстоюючи українські інтереси. Таку думку озвучила народний депутат від "Батьківщини" Ксенія Ляпіна.

"Нацбанк повинен підключитися до переговорів з Commerzbank. Це буде вже позиція держави, яка дозволить відстояти інтереси вкладників, тобто громадян України. - повідомила Ляпіна, - Якщо ж Commerzbank не виконає своїх зобов'язань, то необхідно переводити ситуацію на рівень урядів двох країн Німеччини і України".

Партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський відзначає, що втручання держави дозволить швидше вирішити проблеми банку. Це стосується і переговорів з Європейським банком реконструкції та розвитку про переведення субборгу в капітал банку "Форум". "Втручання держави в особі НБУ безумовно сприятиме швидшому вирішенню всіх питань і виходу банку з кризи", - зазначив він.

Відзначається , що глава НБУ Степан Кубів на зустрічі з вкладниками банку "Форум" не уточнив, коли планується зустріч з попередніми акціонерами банку Commerzbank (Німеччина), на якій може бути досягнута домовленість про мирне врегулювання суперечки навколо недостовірної інформації у звітності, яку надавали і регулятору, і при продажу банку.

Нагадаємо, "Смарт -холдинг", контролюючий банк "Форум", в якому з 14 березня введена тимчасова адміністрація, заявив про судові претензії до колишнього власника "Форуму" - Commerzbank (Німеччина) - за ненадання "Смарт-холдингу " інформації про реальний стан справ у банку "Форум" перед його продажем. У банк "Форум" була введена тимчасова адміністрація з 14 березня 2014 року.

У "Смарт-холдингу" відзначили, що Commerzbank перестав показувати справжній стан справ у банку - починаючи з 2012 року: не відображався реальний розмір проблемної заборгованості і, відповідно, не формувалися резерви в потрібному обсязі.

З 14 березня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на три місяці ввів тимчасову адміністрацію в банк "Форум".

17 березня Фонд оголосив про початок пошуку інвесторів для банку "Форум".