ua en ru

У "Київенерго" немає можливості самостійно профінансувати опалювальний сезон 2013-2014 рр

ПАТ "Київенерго" заявляє, що не має можливості самостійно профінансувати опалювальний сезон 2013/2014 рр. Компанія не може забезпечити своєчасні розрахунки за спожитий природний газ перед "Нафтогазом".

ПАТ "Київенерго" заявляє, що не має можливості самостійно профінансувати опалювальний сезон 2013/2014 рр. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Цьогоріч через рекордно низькі як для жовтня температури фахівці "Київенерго" продовжують працювати в цілодобовому режимі, підключаючи щодня до опалення 1300-1600 споживачів (житлових будинків, об'єктів соцсфери тощо). У попередні роки за добу підключали 1 тис. споживачів.

Станом на ранок суботи, 5 жовтня, тобто за п'ять днів від початку опалювального сезону, "Київенерго" підключило до централізованого опалення 5655 споживачів.

"З технічної точки зору проблем з подачею теплоносія практично не існує. У міжопалювальний період фахівці компанії здійснили масштабну заміну зношених ділянок тепломереж. Цього року, відповідно до інвестиційної програми, компанія інвестувала в розвиток і модернізацію теплового господарства столиці, в тому числі в заміну найбільш зношених теплових мереж, близько 270 млн грн", - йдеться в повідомленні.

Однак, як наголосили в "Київенерго", на сьогодні залишається головна проблема, яка ставить під загрозу стабільне проходження опалювального сезону у столиці. Це невирішене питання щодо заборгованості за спожитий природний газ за минулі періоди.

Станом на 1 жовтня ц.р. заборгованість "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз України" складає 2,1 млрд грн, тоді як невідшкодована компенсація різниці в тарифах на теплову енергію - 1,588 млрд грн, загальна заборгованість споживачів за теплову та електричну енергію перед "Київенерго" - 2,263 млрд грн.

Через заборгованість бюджету з компенсації різниці в тарифах перед компанією, а також несвоєчасні розрахунки споживачів, особливо бюджетної сфери, за електричну та теплову енергію, "Київенерго" не може забезпечити своєчасні розрахунки за спожитий природний газ перед "Нафтогазом".

Як повідомлялося, енергосистема Києва через різке похолодання, у зв'язку із включенням споживачами електрообігрівачів та інших приладів обігріву, несе посилене навантаження (1700 МВт замість типових для даного сезону 1240 МВт). Нинішні режими навантаження київської енергосистеми характерні для грудня, коли температура повітря становить 5-10 градусів нижче нуля.

Опалювальний сезон в Україні, станом на 2 жовтня, було розпочато в усіх регіонах, крім Херсонської області.

Як відомо, опалювальний сезон в Україні традиційно розпочинається 15 жовтня, але цього року через холоди це відбулося набагато раніше.

Нагадаємо, напередодні в "Київенерго" попередили, що через зниження "Нафтогазом" тиску на ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 більше половини столичних споживачів можуть опинитися без тепла і гарячої води.