ua en ru

"Київенерго": через зниження "Нафтогазом" тиску половина Києва може залишитися без тепла і гарячої води

Через зниження тиску "Нафтогазом" більше половини столичних споживачів можуть опинитися без тепла і гарячої води. Про це застерігають у "Київенерго".

Через зниження тиску "Нафтогазом" більше половини столичних споживачів можуть опинитися без тепла і гарячої води. Про це повідомляє прес-служба "Київенерго".

"У четвер, 3 жовтня, о 14:00 управління магістральних газопроводів "Київтрансгаз" за дорученням НАК "Нафтогаз України" знизило тиск газу на ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 Публічного акціонерного товариства "Київенерго", - йдеться в повідомленні.

На даний момент на поточну роботу теплоелектроцентралей зниження тиску газу не вплинуло - обидві теплоелектроцентралі продовжують працювати, необхідна температура теплоносія поки витримується. Компанія продовжує підключати споживачів до централізованого опалення і забезпечувати гарячим водопостачанням.

"Однак у зв'язку з очікуваним зниженням температури і похолоданням необхідні параметри теплоносія дотримані не будуть. У зв'язку із цим без гарячого водопостачання та теплопостачання залишаться понад 7 тис. споживачів (будинків, об'єктів соцсфери) у Деснянському, Оболонському, Печерському, Голосіївському, Шевченківському і частини Дарницького районів столиці", - повідомляє прес-служба.

Нагадаємо, через заборгованість бюджету з компенсації різниці в тарифах перед "Київенерго", а також несвоєчасні розрахунки споживачів, особливо бюджетної сфери, за електричну та теплову енергію, "Київенерго" не може забезпечити своєчасні розрахунки за спожитий природний газ перед НАК "Нафтогаз України". Так, станом на 1 жовтня поточного року заборгованість "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз України" - 2,1 млрд грн, тоді як загальна заборгованість споживачів за теплову та електричну енергію перед "Київенерго" - 2,263 млрд гривень, некомпенсована різниця в тарифах на теплову енергію - 1,588 млрд грн.

За останніми даними, у Києві станом на 3 жовтня до опалення підключено 2389 житлових будинків - 22% від загальної кількості. "У зв'язку з низькою температурою повітря міська влада разом з "Київенерго" мають прискорити процес підключення об'єктів соціальної сфери та житлових будинків до опалення", - заявив сьогодні під час виїзної наради віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул.

Як повідомлялося днем раніше, опалювальний сезон розпочато в усіх регіонах України, крім Херсонської області.

Зазначимо, що опалювальний сезон в Україні традиційно розпочинається 15 жовтня, але цього року через холоди це відбулося набагато раніше.

Напередодні опалювального сезону в уряді знайшли спосіб, як змусити теплокомуненерго економити газ. Тепер кожен спожитий понад ліміт кубометр коштуватиме у 3,4 рази дорожче, ніж зазвичай. У Кабміні вважають, що завдяки цьому в ТКЕ з'явиться стимул проводити модернізацію і економити ресурси.

Уряд встановив ліміт для ТКЕ - 6,3 млрд кубометрів газу. Цього, вважають у Кабміні, достатньо навіть для найхолодніших зим, а обсяг 8 млрд кубометрів, який виділявся ТКЕ минулого опалювального сезону, є надлишковим.

Нагадаємо, раніше Кабмін опублікував розпорядження N618-р від 17 липня, яким затвердив зниження лімітів на газ, призначений для виробництва теплової енергії для населення, з 6,7 млрд кубометрів до 6,3 млрд кубометрів. Найбільші ліміти виділені Києву (1,2 млрд кубометрів), Донецькій (923 млн), Харківській (588 млн), Дніпропетровській (555 млн) і Запорізькій (315 млн) областям. Цим же документом уряд доручив НАК "Нафтогаз України" та керівникам органів центральної виконавчої влади обмежити постачання природного газу ТКЕ, які не повністю розраховуються за паливо.

Борги теплокомуненерго перед "Нафтогазом" погрожують зривом підготовки до опалювального сезону та виконання домовленостей із "Газпромом", заявляли раніше в НАК. Борг складає 17,5 млрд грн, що є рекордною сумою за весь час незалежності України. Найбільші борги за газ - у Дніпропетровської (2,5 млрд грн), Донецької (2,7 млрд грн) і Харківської областях (2,2 млрд грн), а також у Києва (2,2 млрд грн).