ua en ru

У Білорусі почалися протести на тлі інавгурації Лукашенка: що відбувається зараз

У Білорусі почалися протести на тлі інавгурації Лукашенка: що відбувається зараз Фото: протести в Білорусі (tut.by)
Автор: РБК-Украина

У Білорусі люди продовжують виходити на стихійні акції протесту на тлі таємницею інавгурації Олександра Лукашенка. Про те, що відбувається в Білорусі, читайте в матеріалі РБК-Україна.

На протестах затримали мінімум 135 осіб

У списках незареєстрованого правозахисного центру "Вясна" вже 135 затриманих. Крім Мінська людей сьогодні затримують в Бресті, Могильові, Гомелі, Гродно, Столині і інших містах

Україна не визнала легітимність Лукашенко

"З огляду на хід виборчої кампанії в Білорусі і подальші події, сьогоднішня "інавгурація" Лукашенко не означає його визнання легітимним главою білоруської держави", - заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

На "Немизі" чутно постріли

За словами очевидців поблизу станції метро "Немига", де мітингувальники перекривали дорогу, було чутно постріл. Після цього хтось кинув пляшку в натовп силовиків. У відповідь силовики почали жорстко затримувати мітингувальників.

Силовики розігнали акцію протесту в Гомелі

У Гомелі після інавгурації Лукашенка також почалися акції протесту. Спочатку жителі міста збиралися на площі біля залізничного вокзалу, але їх звідти витіснили силовики. Потім протестувальники пішли до центрального ринку, де деяких з них затримали.

Також відомо про затримання близько 40 людей біля місцевого універмагу.

У Мінську силовики застосували газ

Силовики застосували проти мітингувальників у Мінську сльозогінний газ. Газом розганяли протестувальників біля торгового центру "Галерея".

Мітингувальники перекрили дорогу на "Немизі"

На "Немизі" у Мінську протестувальники стали в ланцюг та перекрили рух вулицею. Мітингувальники кричать "Поки ми єдині - ми непереможні".

Міліція підтвердила затримання протестувальників

Речниця ГУВС Мінського місквиконкому Наталія Ганусевич заявила, що під час сьогоднішнього розгону акції протесту в Мінську затримали "понад 10" мітингувальників. Точна кількість затриманих поки що встановлюється. Також вона підтвердила застосування водометів проти демонстрантів.

У напрямку центра Мінська їде колона техніки

Очевидці помітили поблизу торгового центру "Арена Сіті" велику колону спецтехніки, яка рухалася в напрямку центра міста. Колону техніки зняли на відео.

Біля стели поранили жінку

Поблизу стели "Мінськ - місто герой" під час жорсткого розгону акції протесту постраждала жінка. Наразі невідомо у якому стані вона перебуває та наскільки тяжкі ушкодження вона отримала.

У Мінську почалися жорсткі затримання

Біля стели в столиці Білорусі почалися жорсткі затримання. Силовики використовують водомети. На тротуарах з одного боку люди в чорному, з іншого в оливковій витісняють людей. Пішли в хід і водомети з пофарбованої водою. Пізніше техніка зі стели поїхала в бік Неміги, куди побігли люди.

У Білорусі почалися протести на тлі інавгурації Лукашенка: що відбувається зараз

Фото: силовики використовують водомети (tut.by)

У Бресті все спокійно

Невеликі групи людей з картонними коронами гуляють пішохідною вулицею Радянською. Великими компаніями люди намагаються не збиратися. На сусідніх вулицях стоять тоновані мікроавтобуси, по пішохідній дорозі ходять співробітники міліції. Також повідомляється, що невеликі групи людей стоять біля Центрального універмагу.

У Білорусі почалися протести на тлі інавгурації Лукашенка: що відбувається зараз

Фото: демонстранти в Бресті (tut.by)

Польща відмовилася визнавати легітимність Лукашенка

Міністерство закордонних справ Польщі відреагувало на сьогоднішню таємну інавгурацію Олександра Лукашенка. Варшава не визнає легітимності Лукашенка.

"Президент, обраний на недемократичних виборах, не може розглядатися як легітимний, незалежно від того, була присяга таємною чи офіційною", - наголосили в польському МЗС.

Німеччина, Данія та Чехія також не визнали Лукашенка президентом

Уряди трьох країн виступили з заявами, в яких не визнали легітимність інавгурації Олександра Лукашенка. Країни відзначають, що Лукашенко причетний до фальсифікацій на виборах і не має права вважатися законним президентом. Також вони вважають за необхідне провести справедливі вибори.

Тіхановська вважає себе єдиним лідером білоруського народу

Світлана Тіхановська заявила, що інавгурація Лукашенка є фарсом. За її словами, тепер накази Лукашенка є недійсними, а єдиним лідером білоруського народу є вона.

Україна проведе термінову нараду через ситуацію в Білорусі

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що влада України проведуть термінові наради через проведення інавгурації Лукашенка, яка була таємницею. Після зустрічі буде визначена позиція України щодо легітимності Лукашенко як президента.

"Жоден іноземний посол не був запрошений, навіть посол союзної держави РФ, який повністю підтримує Лукашенка", - заявив Кулеба.

Легітимність Лукашенко не визнали в Естонії і Латвії

За словами глави МЗС Естонії Урмаса Рейнсалу, інавгурація Лукашенка йде врозріз з усіма принципами демократії.

"Він явно втратив свій мандат", - повідомив Рейнсалу.

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс заявив, що інавгурація Лукашенка не узаконює фальсифікацію виборів і його статус глави Білорусі.

Тіхановська більше не вважає Лукашенка легітимним президентом

Один з лідерів опозиції Білорусі Світлана Тіхановском заявила, що більше не буде визнавати Лукашенка легітимним президентом.

"Його таємна інавгурація - це спроба захоплення влади. Це також означає, що після сьогоднішнього дня Олександр Лукашенко не є законним главою Білорусі. Єдине рішення - вільні і справедливі вибори", - сказала Тіхановська.

Словаччина і Литва не визнали Лукашенко в якості президента

Міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок в Twitter написав, що Лукашенко несе відповідальність за фальсифікації під час виборів. При цьому глава МЗС Литви Лінас Лінкевічус назвав інавгурацію Лукашенка фарсом.

"Підроблені вибори. Підробка інавгурації. Колишній президент Білорусі не став менш колишнім. Навпаки. Його незаконність - факт з усіма наслідками, що випливають звідси наслідками", - написав Лінкевічус.

Магазини та компанії Мінська оголосили про скорочений робочий день

Зокрема, закривається магазин "5 елемент". Також неробочим днем 23 вересня оголосили в IT-компанії "Rozum Robotics" в зв'язку зі "святковою подією інавгурацією Лукашенка".

У Білорусі почалися протести на тлі інавгурації Лукашенка: що відбувається зараз

У Білорусі почалися протести на тлі інавгурації Лукашенка: що відбувається зараз

Опозиція планує безстрокову акцію протесту

Білоруська опозиція планує провести безстрокову акцію протесту у зв'язку з проведенням таємної інавгурації Лукашенка.

"Ми ніколи не погодимося з фальсифікацією і вимагаємо нових виборів! Закликаємо всіх почати безстрокову акцію непокори", - написав у Telegram член Координаційної ради Павло Латушко.

Білорусів закликають виходити на протести

У Telegram-каналі Nexta оприлюднили повідомлення із закликом громадянам Білорусі виходити о 18:00 на центральні площі своїх міст. При цьому в Мінську повідомляється, що як мінімум двох демонстрантів вже затримали.

У Мінську затримали журналіста ТАСС

У центрі білоруської столиці затримали кореспондента ТАСС Артема Попова. Він працював в Мінську з акредитації. Пізніше стало відомо, що Попова відвезли в Центральне РУВС і незабаром повинні відпустити.

Також в Могильові затримали головного редактора порталу 6tv.by Дмитра Соловйова і еко-активіста Леоніда Платоненка.

До протестів приєдналися мінські студенти

Акція почалася під стінами Мінського державного лінгвістичного університету. На вході в університет чергує міліція. Студенти вийшли з плакатами і співають пісні. До акції приєдналися студенти ФПМІ і Мехмат БДУ.

У Мінську почалися стихійні протести

Люди почали виходити на стихійні акції протесту. Кілька людей зібралися біля статуї зубра в Малинівці. До них підійшли співробітники Омону, після розмови нікого не затримали.

Фото: протести в Білорусі (tut.by)

Центр Мінська перекритий

З ранку центр Мінська був перекритий білоруськими силовиками. Біля Палацу Незалежності помічено скупчення техніки та військових.

Таємна інавгурація Лукашенка

Сьогодні в Мінську відбулася інавгурація Олександр Лукашенко. При цьому про самому заході ніхто не повідомляв. Під час інавгурації Лукашенка вступив на посаду президента, заявивши, що в країні не відбулася "кольорова революція".