ua en ru

HIMARS дозволяють ЗСУ атакувати більшість цілей, у тому числі в Криму, - Пентагон

HIMARS дозволяють ЗСУ атакувати більшість цілей, у тому числі в Криму, - Пентагон Фото: у Пентагоні заявили, що РСЗВ США дозволяють ЗСУ атакувати цілі в Криму (Getty Images)

Надані США реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS та боєприпаси до них дозволяють українським військовим вражати цілі, зокрема в Криму.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг заступника помічника міністра оборони США у справах Росії, України та Євразії Лори Купер.

Вона нагадала, що Крим є українською територією.

"Згідно з нашими оцінками, за допомогою наявних у них систем GMLRS на HIMARS, додаткову кількість яких ми надамо в новому пакеті військової допомоги, вони можуть досягти більшості цілей на полі бою. Вони можуть досягти більшості цілей, у тому числі в Криму", - заявила вона.

У Пентагоні також заявили, що Сполучені Штати вважають за доцільніше передачу Україні радянських, а не західних танків.

Крім того, адміністрація США поки що не бачить необхідності в постачанні Україні озброєнь за ленд-лізом, заявила Купер.

"Ми вдячні Конгресу за надання підтримки Україні ухваленням законопроєкту про ленд-ліз", - зазначила Купер.

Вона уточнила, що поки що Вашингтон зосереджений на виділенні озброєння повноваженнями президента. Під час відправлення Україні озброєнь безпосередньо з американських складів не потрібні "виплати компенсації за пошкоджену техніку".

За її словами, минулого тижня заступник міністра оборони США обговорював із представниками міністерств оборони країн-союзниць способи підтримки військової промисловості саме у розрізі допомоги Україні.

"При цьому Росія - що робить Росія? Вона звертається за допомогою до Північної Кореї. Вона звертається до Ірану. Вона не має такої глибини підтримки", - сказала Купер.

Нагадаємо, президент США Джо Байден у вівторок провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, у якій оголосив про надання військової допомоги у розмірі 625 мільйонів доларів.

28 вересня Білий дім анонсував ще один пакет військової допомоги на 1,1 млрд доларів, за яким Україна отримає від США 18 HIMARS.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.