ua en ru

Чи будуть активні "посадки"? Усі подробиці корупційних скандалів у міністерствах

Чи будуть активні "посадки"? Усі подробиці корупційних скандалів у міністерствах Фото: всі подробиці корупційних скандалів у міністерствах (Getty Images)

На минулому тижні Україну сколихнуло одразу два скандали. Один - з закупівлею продуктів харчування для військових Міністерством оборони, другий - з участю заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського, якого спіймали на хабарі у 400 тисяч доларів під час закупівлі генераторів.

РБК-Україна зібрало все, що відомо про це на зараз.

Скандал в Міноборони

ЗМІ оприлюднили розслідування, в якому йшлося про те, що Міністерство оборони нібито закуповувало харчі для військослужбовців за цінами в два-три рази вищими порівняно з цінами в магазинах Києва. ЗМІ, що опублікувало відповідне розслідування стверджувало, що нібито має в розпорядженні копію відповідної угоди на закупівлю харчів на 13 млрд гривень.

22 січня заступниця голови парламентського комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла заявила про те, що керівництво Міноборони викликали до Верховної ради. А в Міноборони ініціювали відповідну перевірку та звернуться до СБУ для розслідування інциденту.

"Міноборони готує матеріали до Служби безпеки України з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які наносять шкоду інтересам оборони в особливий період", - йдеться в заяві.

До того ж в Міноборони пообіцяли оприлюднити більш детальну інформацію з цього приводу за підсумками відповідного засідання Комітету, "орієнтовно - у понеділок (23 січня, - ред.)".

Скандал за участю Лозинського

21 січня РБК-Україна посилаючись на власні джерела повідомило, що співробітники Національного антикорупційного бюро провели обшуки та затримали заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського. Його підозрюють в отриманні хабаря у розмірі 400 тисяч доларів при закупівлі генераторів, а повна сума закупівлі складала 1,8 млрд гривень.

Наразі правоохоронці проводять розслідування за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки;
  • прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди посадовцем у великому розмірі або здійснене посадовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або пов'язане з вимаганням неправомірної вигоди.

22 січня Василя Лозинського звільнили з посади заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури. А вже ближче до вечора прем’єр-міністр України Денис Шмигаль оприлюднив розпорядження про звільнення Василя Лозинського.

Чи будуть активні "посадки"? Усі подробиці корупційних скандалів у міністерствах

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури пообіцяли провести перевірки після затримання Лозинського. Своєю чергою, в НАБУ розповіли, що схема, до якої причетний Лозинський, була такою: посадовці укладали договори з підприємцями за завищеними цінами, а різницю привласнювали.

Реакція Зеленського

У вечірньому звернені в неділю, 22 січня, президент Володимир Зеленський відреагував на скандали в Міноборони та в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури, пообіцявши, що "цей тиждень буде часом відповідних рішень".

"Не хочу зараз анонсувати, але все це буде справедливо. У кожній ситуації будемо докладно розбиратися. Щодо енергетики та закупівель. Щодо відносин між центральною владою та регіонами. Щодо закупівель для військових", - підкреслив президент.

Реакція Арахамії

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що сьогодні на Комітеті будуть розбиратися в ситуації, що склалася.

"Ініціюватиму повернення парламентського контролю за діяльністю виконавчої влади", - написав він у Telegram.

На його думку, "не на часі" вже не працює, "деякі люди втратили розум і мародерять без страху і докорів совісті".

"Мабуть, цієї весни точно саджати будемо активно. Не виходить по-людськи, буде за законами воєнного часу", - зазначив Арахамія.

Реакція "Слуги народу"

Сьогодні партія "Слуга народу" опублікувала заяву, в якій закликала правоохоронні та антикорупційні органи провести "ретельне, безкомпромісне і швидке розслідування" фактів щодо корупційних діянь високопосадовців Уряду й окремих міністерств.

Резніков про схему закупівель харчування для ЗСУ

23 січня міністр оборони Олексій Рєзніков роз'яснив принцип, за яким відбуваються закупівлі продуктів харчування для військовослужбовців.

"На даний момент Міноборони уклало контракти з 8 постачальниками на забезпечення послуги харчування. За кожним з постачальників згідно з договором закріплено певну кількість військових частин", - написав він, пообіцявши продемонструвати ці контракти народним депутатам.

Як розповів голова Міноборони, з 2016 року харчування військовослужбовців здійснюється на основі каталогу продуктів, який включає понад 400 позицій. Посадові особи військових частин (начпроди) на підставі раціону обирають з каталогу продукти, які повинен забезпечити постачальник.

"Коли народні депутати подивляться на контракти з 8 постачальниками, вони побачать, що ціни на одні й ті самі продукти - різні. Так само як відрізняються ціни у торговельних мережах, у тих же "Сільпо", "АТБ" чи "Новусі", - додав Резніков.

Як пояснив міністр, у контрактах прописано норму: якщо якийсь з постачальників не здатен виконати зобов’язання, то інші "підхоплюють" військові частини згідно з визначеним алгоритмом. Постачання харчів скрізь буде гарантовано безперервним, щоб не сталося.

"Окремо хочу наголосити. Надання послуги харчування здійснюється за принципом "їжа ходить за військовими", - додав Резніков пояснивши, що постачальник, укладаючи контракт, гарантує доставку продовольства скрізь, де несуть службу підрозділи певної частини - незалежно від кількості локацій та кількості людей в них.

Резніков підкреслив, що Міноборони не здійснює закупівлю окремих продуктів. Предметом закупівлі є вартість добового раціону для військовослужбовця, який має чіткі критерії щодо калорійності та інших параметрів.

"Постачальники гарантують забезпечення добового раціону за певну суму. Минулого року ця сума складала 120 грн на військовослужбовця за добу. Цього року ми отримали пропозиції постачальників у діапазоні від 151 до 162 грн на добу. У результаті проведення переговорів кінцева вартість послуги забезпечення харчування одного бійця на добу складає 145,8 грн", - навів цифри очільник Міноборони.

Реакція НАБУ

В НАБУ відреагували на скандал з закупівлею Міноборони харчів для військових. Зокрема у відомстві наголосили, що "викладена інформація відома НАБУ і CАП, вона досліджується в межах кримінального провадження, розпочатого за власними напрацюваннями, до оприлюднення в медіа".

"З-поміж іншого, слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд грн. Попередня правова кваліфікація - ч. 5 ст. 191 КК України. Розслідування триває. Інші деталі становлять таємницю слідства", - йдеться в повідомленні.

Оновлено 17:43

У Раді провели комітет у зв'язку зі скандалом через закупівлю продуктів для ЗСУ

Комітет з питань нацбезпеки, оборони та розвідки заслухав керівництво Міноборони щодо питань закупівлі продуктів харчування для українських військових після скандальної публікації ЗМІ.

За словами заступника голови комітету Мар'яни Безуглої, під час засідання:

було представлено контракти;

міністр оборони Олексій Резніков доповів та пояснив деталі;

представники НАБУ розповіли, що з цього питання відкрито кримінальне провадження;

ДБР та СБУ розповіли, що щодо низки процесів закупівель та поставок харчування тривають розслідування.

При цьому члени комітету звернулися до правоохоронних органів щодо закупівель для ЗСУ. Також вони планують ознайомитись із фірмами-постачальниками продуктів харчування для українських військових та ініціювати законопроект про часткове відкриття інформації про закупівлю в умовах військового стану.