ua en ru

Квашені помідори, які довго зберігаються: розкритий секрет ідеальної закуски!

Квашені помідори, які довго зберігаються: розкритий секрет ідеальної закуски! Фото: кулінар поділився рецептом ідеальних квашених помідорів (freepik)

Кулінар Сергій Джуренко розповів, як правильно заквасити помідори в банках, та так, щоб вони довго зберігалися і радували домашніх ідеальним пряним смаком.

Рецептом ідеальної закуски він поділився на своєму особистому сайті.

"Квашені помідори за моїм рецептом завжди виходять смачними і довго зберігаються!" - запевняє Сергій.

Інгредієнти для квашених помідорів (на дві трилітрові банки):

  • Помідори (сливки, чумачок) - 3 кг
  • Засолювальний віник - за смаком
  • Часник - 1 головка
  • Перець чорний горошком, перець духмяний горошком, гвоздика, лавровий лист, сіль кам'яна нейодована - за смаком.

Покрокове приготування закуски

Візьміть "віник" для засолювання, як для малосольних огірків. Зазвичай, це листя хрону, гілки вишні, смородини, кропу разом c насінням, іноді фенхеля.

Помідори - краще візьміть вершки або інший улюблений сорт. При цьому важливо, щоб всередині помідора не було білого стрижня, він повинен бути виключно однорідно-червоним.

Вимийте томати холодною водою, обов'язково обірвіть хвостики, відберіть зіпсовані, якщо такі попадуться.

Квашені помідори, які довго зберігаються: розкритий секрет ідеальної закуски!

Вимийте "віник" і наріжте його великими шматками (довжиною як сірник), перемішайте складові.

У кожну банку вкладіть велику жменю віника, щоб закрило дно банки, ще стільки ж має залишитися.

У кожну банку вкиньте по 2 лаврових листки, по 10 горошин чорного перцю, по 2 бутони гвоздики, по 3 горошини запашного перцю.

Далі - соляний розчин. На одну трилітрову банку треба приблизно 50-60 грам солі.

"Це найскладніший момент в процесі - вгадати сіль. З огляду на, що частина простору банки зайнята помідорами, сказати, скільки там буде води - неможливо. Тому орієнтуємося на кількість солі в банці", - радить кулінар.

У 0,5 літра окропу розчиніть 100-120 грам великої кам'яної солі. Головне - не йодованої!

Ще гарячий розчин порівну розлийте по банках, прямо на віник і спеції.

Квашені помідори, які довго зберігаються: розкритий секрет ідеальної закуски!Квашені помідори, які довго зберігаються: розкритий секрет ідеальної закуски!

Далі в банки розкладіть помідори, особливо сильно наштовхувати не варто. Разом c помідорами розкладіть неочищені зубчики часнику. Зверху на помідори покладіть нарізаний "віник", що лишився.

Далі долийте в банку звичайної холодної води - по самий верх. Накрийте банку капроновою кришкою, щоб було герметично і обережно покачайте банку, перевертаючи ee, щоб сіль розійшлася рівномірно по всьому об'єму.

Квашені помідори, які довго зберігаються: розкритий секрет ідеальної закуски!Квашені помідори, які довго зберігаються: розкритий секрет ідеальної закуски!

Банки, накриті капроновими кришками, поставте на підвіконня, бажано не під прямі сонячні промені. Залиште на три дні, щоб стартував процес бродіння. Потім відправте банки в холодильник і не чіпайте протягом двох тижнів. Якщо на вулиці вже холодно, виставте банки на балкон, можна в погріб, якщо такий є.

Квашені помідори, які довго зберігаються: розкритий секрет ідеальної закуски!