ua en ru

Журналісти запустили флешмоб в соцмережі із запитаннями до генпрокурора Луценка

Журналісти запустили флешмоб в соцмережі із запитаннями до генпрокурора Луценка Коллаж (radiosvoboda.org)

Флешмоб запустили під умовною назвою #Луценко_дай_відповідь

Журналісти вже понад 15 видань відправили інформаційні запити до Генеральної прокуратури України і запустили флешмоб у соцмережі Facebook із умовною назвою #Луценко_дай_відповідь.

Зокрема, журналісти запитали, як генпрокурор Юрій Луценко планує виконувати рішення Європейського суду з прав людини за скаргою журналістки Наталки Седлецької та запитали, чи слідство вже отримало від оператора дані з її телефону, а також з телефону журналістки Крістіни Бердинських.

Журналісти публікують перелік із шістьох запитань до Луценка щодо цієї ситуації. Аналогічні запитання генпрокурор отримав в офіційних інформаційних запитах від редакцій, надісланих до ГПУ.

Запити вже надіслали журналісти видань "Радіо Свобода", "Громадське радіо", "Українська правда", "Цензор.НЕТ", "Слово і Діло", "Слідство.інфо", Kyiv Post, Bihus.info, телеканалів "UA:Перший", "UA: Крим" та "24", "Громадського телебачення", програми "Вікна-новини" (СТБ), Медійної ініціатива за права людини, бюро журналістських розслідувань "Свідомо", ІА "Центр журналістських розслідувань" та журналу "Новое время".

Журналісти запустили флешмоб в соцмережі із запитаннями до генпрокурора Луценка

Нагадаємо, Апеляційний суд Києва зменшив перелік даних з телефону Седлецької, до яких отримає доступ Генпрокуратура. Суд розглянув апеляцію Седлецької на судове рішення, згідно з яким ГПУ отримала дозвіл на доступ до даних з її телефону за 1,5 року, і частково задовольнив її. Таким чином, суд постановив скасувати попереднє рішення суду і вирішив опублікувати нову постанову, яка надасть ГПУ доступ до меншого обсягу даних.

18 вересня Європейський суд з прав людини 18 вересня зобов'язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних з телефону головного редактора програми "Схеми" Наталії Седлецької.

20 вересня у Кабінеті міністрів отримали рішення Європейського суду з прав людини у справі головного редактора програми "Схеми" Наталки Седлецької та спрямували його в ГПУ.

Уряд має до 9 жовтня 2018 року надати Європейському суду всі документи, які стосуються спроб слідчого отримати доступ до даних телефонних комунікацій заявниці у контексті кримінального провадження щодо голови НАБУ Артема Ситника та інформувати суд про подальший розвиток подій.