ua en ru

"Зелені" інвестори використовують порушення меморандуму з боку Кабміну, щоб виграти арбітражі, - експерт

"Зелені" інвестори використовують порушення меморандуму з боку Кабміну, щоб виграти арбітражі, - експерт Фото: після введення акцизу на зелений струм Україну накриє хвиля позовів (pixabay)

Акциз на "зелений" струм, який планує запровадити Кабінет міністрів України для підприємств "зеленої" енергетики, буде сильним аргументом для перемоги іноземних інвесторів в арбітражах проти України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву партнера Міжнародної юридичної компанії Dentons, голови комітету з питань ВДЕ Американської торгівельної палати Максима Сисоєва.

"Більше року вже тому було укладено меморандум між урядом і виробниками електроенергії з ВДЕ, в якому було зазначено, що виробники, інвестори погоджуються на зменшення "зеленого" тарифу, але не має бути жодних інших негативних змін в подальшому, - сказав юрист. - Після цього було прийнято закон №810, який також закріпив, що так, відбувається реструктуризація "зеленого" тарифу, але не має бути жодних негативних змін для інвесторів, для виробників, які ще більше нашкодять", - додав Сисоєв.

За його словами, намагання уряду запровадити акцизний податок де-факто є новим зменшенням "зеленого" тарифу. На його думку, це є новим порушенням з боку держави щодо інвесторів і виробників ВДЕ.

"Це буде з мого досвіду дуже сильний аргумент міжнародного комерційного арбітражу, що держава крок за кроком порушує права інвесторів", - зазначив юрист.

Він нагадав, що зараз в галузі відновлюваної енергетики є проблема не лише з зеленим тарифом, оскільки виробники ВДЕ також недоотримують кошти, які вони б мали отримати. Рівень платежів за вироблену зелену енергію за поточний рік складає менш ніж 90%, і зменшується.

"Деякі великі компанії сподіваються, що ситуація буде виправлена, але вона не виправляється і відбувається погіршення. І цей акцизний податок може бути таким тригером, таким поштовхом, що ця лавина позовів почнеться, як вона почалася в Іспанії, в Румунії, де нещодавно масовий позов подали більше сорока виробників. І це дійсно зашкодить іміджу держави. Отже, в жодному разі цей акцизний податок не має бути прийнятий саме з юридичної точки зору ризику позовів проти української держави", - зазначив Сисоєв.