ua en ru

Зеленський підтримав розширення повноважень НБУ

Зеленський підтримав розширення повноважень НБУ Фото: Володимир Зеленський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Закон про "спліт" ухвалять до 1 жовтня

Президент України Володимир Зеленський підтримує законопроект про "спліт", який передає Національному банку повноваження щодо нагляду за небанківськими фінансовими установами. Про це він заявив на нараді за участю представників парламенту, Кабміну та правоохоронних органів, передає кореспондент РБК-Україна.

Президент заявив, що законопроект про "спліт" повинен бути прийнятий до 1 жовтня 2019 року. Відповідальними призначені спікер парламенту Дмитро Разумков і голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Як зазначив Зеленський, закон "передбачається розподіл функцій між Національним банком та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку".

Як повідомляло РБК-Україна, законопроект №2413а "щодо консолідації функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг" (так званий законопроект про "спліт") був внесений до Верховної ради президентом Петром Порошенком як невідкладний в липні 2015 року. Рада восьмого скликання ухвалила законопроект в першому читанні в липні 2016 року. Однак у другому читанні закон прийнятий не був.

Відзначимо, законопроект "спліт" підтримують кредитори України - Світовий банк і Міжнародний валютний фонд

Нагадаємо, раніше перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова заявляла про те, що в разі схвалення законопроекту про "спліт", Нацбанк стане регулятором небанківських фінустанов замість Нацкомфінпослуг.