ua en ru

Прес-конференція Зеленського: онлайн

Прес-конференція Зеленського: онлайн Фото: президент України Володимир Зеленський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Президент Володимир Зеленський збібрав прес-конференцію опівдні 20 травня. Глава держави зустрічається з журналістами на території авіаційного заводу "Антонов" у другу річницю своєї каденції.

Головні теми і заяви президента, всі подробиці прес-конференції онлайн - на РБК-Україна.

14:57 "Я вважаю, що є багато обіцянок. І я не хочу, щоб вони залишилися невиконаними", - сказав президент.

Зеленський заявив, що його бажання піти на другий термін має залежати від бажання суспільства. Він додав, що його рішення піти на другий термін буде залежати також і від його родини.

"Я хочу бути краще, ніж попередні 5 президентів. І я впевнений, що після мене президент буде краще", - додав він.

На цьому прес-конференція завершилась.

14:50 "Я перебуваю в такому відчутті, що я точно знаю, що я роблю. Я знаю, куди я йду. Тільки вперед", - сказав Зеленський.

Прес-конференція Зеленського: онлайн

14:45 Про аудит земель в Конча-Заспі і Пущі-Водиці:

"Ревізія йде. Завдання я ставив зробити ревізію фундаментальну", - відповів президент.

Він заявив, що під час своєї каденції чиновники мають право там жити. Але на даний момент на цій території живуть колишні чиновники, термін каденції яких давно закінчився.

"Вони всі повинні виїхати. Замість них не заїдуть люди, які пов'язані зі мною. У нас буде концепція, ми її представимо суспільству, з приводу Конча-Заспи, ВДНХ і Пуща-Водиці", - додав Зеленський.

Також він сказав, що тим, хто живе на цих територіях, була збільшена ціна на оренду.

14:28 Про вакцинацію:

"На сьогодні у нас контрактів десь на 47 млн безкоштовних вакцин, що відповідає плюс мінус кількості населення. Це максимальна кількість, яку можна було знайти. Ці кроки зроблені. Ми повинні зрозуміти, що ми зробили 1 млн вакцин. Ми не член ЄС, ми не член НАТО, ми не в пріоритеті з надання вакцин, ми повинні це зрозуміти", - заявив Зеленський.

Також він додав, що розподіл вакцин в світі - несправедливе.

Прес-конференція Зеленського: онлайн

14:17 Ризики для України через зустрічі Байдена і Путіна:

"По-перше, я вважаю, що така зустріч потрібна. По-друге, Байден знає мою позицію, ми її обговорювали з держсекретарем США Блінкеном. Вони українське питання обговорюватимуть тільки в тому просторі, який будуть засуджувати з нами перед цим. Які ризики основні - великий ризик того, що США можуть скасувати санкції проти "Північного потоку-2", це як один з прикладів. Я вважаю, що це буде особистий програш президента США. Це буде перемога РФ і перерозподіл сил і впливу. Я знаю, розділилися навіть думки в Сенаті і в Конгресі США. Мене бентежить ця ситуація, скажу вам відверто ", - відповів Зеленський.

14:01 Питання про "план Б" по Донбасу:

"Ми ще не закрили питання по плану А. З приводу кількості людей на кордоні і можливості ескалації - вона завжди присутня. Я думаю, що напруга збережеться до кінця навчань Росії, до вересня", - сказав Зеленський.

"Крім прямих переговорів з президентом Росії, я бачу ще формат залучення до такої розмови США", - додав президент.

Прес-конференція Зеленського: онлайн

13:54 Про Порошенко:

"Я вже став його вироком. Просто він ніяк цього не може усвідомити", - сказав президент.

13:50 Чи соромно Зеленському за таких людей, як Милованов, Тищенко, Арестович, Степанов:

"За деякі кроки деяких людей, які поруч зі мною, дійсно соромно. Вважаю, що якщо це невеликі їх промахи, то треба пробачити і виправляти ситуацію. Потрібно давати людям другий шанс, якщо вони не злодії. Якщо вони прийшли зі мною, то це моя відповідальність ", - відповів президент.

Він додав, що поведінка людей з його команди б'є по рейтингу і по підтримці людей.

Прес-конференція Зеленського: онлайн

13:42 Про Кличко:

У нього є монополія влади. Він звертався до мене з питанням, щоб я його не звільняв. Ви знаєте, що раніше в моєму оточенні були люди, які хотіли його звільнити. Я сказав, що будь ласка працюй. Ці часи минули, не треба красти гроші з бюджету України. З приводу поновлення його оточення - я його не бачив. Ми бачимо результат такий, який він є. У нього вся влада. Я йому сказав, що я не хочу втручатися в його роботу ", - відповів президент.

Чи бачить Зеленський своїм конкурентом Кличко:

Президент сказав, що ще не дав свою відповідь, чи буде балотуватися.

"Його вибрала не Україна, а Київ. Мій глава офісу не бере хабарів, тому ми не конкуренти", - заявив він.

13:36 Питання про те, чому велика кількість молоді сходу України хоче виїхати з країни (на основі соцопитування). Зеленський заявив, що потрібно збільшувати для людей можливості, щоб вони не хотіли їхати.

"Боремося як можемо, з цими причинами (за якими люди хочуть виїхати, - ред)", - сказав президент.

Прес-конференція Зеленського: онлайн

13:29 Про саміті "Кримська платформа":

"Це великий ризик для всіх країн, які приїдуть до нас, ризик ускладнення відносин з РФ. Дуже важливо, щоб через 7 років після початку війни і анексії Криму з'явилося хоч щось. Це не просто саміт, де ми декларативно щось підпишемо . Там будуть розглядатися кроки по деокупації. Це будуть професійні люди, які щодня будуть займатися питаннями окупованого Криму. Я хочу підписати важливі закони і вірю, що до цього часу вони будуть проголосовані ", - заявив Зеленський.

Також він додав, що список країн-учасників з'явиться пізніше.

13:16 На питання про другий термін Зеленський сказав: "Поки рано про це говорити".

13:14 Зеленський прокоментував звільнення міністра охорони здоров'я Максима Степанова. За його словами, він повністю підтримав рішення прем'єра Дениса Шмигаль, який ініціював відставку Степанова. Президент розповів про те, що між міністром і головним санітарним лікарем не було взаєморозуміння, також не була налагоджена робота між департаментами, що недозволено під час пандемії.

Прес-конференція Зеленського: онлайн

13:12 Закон про референдум:

"Можливість ініціювання питання ми і надали людям. Але це тільки частина. Формат референдуму може бути ініційований народом. А що стосується змін до Конституції, то тут повинна бути ініціатива президента", - сказав Зеленський.

Про місцеві референдуми президент зазначив, що в містах і селищах люди самі краще знають свої проблеми. Такі референдуми будуть проходити частіше і з ініціативи людей, які проживають там.

"Я вважаю на сьогодні, що це (всеукраїнський референдум, - ред.) Повинен бути найголовніше питання, який у нас є - це ситуація на Донбасі. Я впевнений, що через деякий час, тому що у нас кілька планів з приводу припинення війни і повернення людей і територій. Ми представимо на розсуд референдум саме за такою тематикою. Це буде другий план, якщо не спрацює перший ", - заявив Зеленський.

Прес-конференція Зеленського: онлайн

13:06 На питання РБК-Україна "Чи можемо ми за президента Зеленського побачити при владі таких людей, як Арсеній Яценюк, Володимир Гройсман, Юлія Тимошенко?", президент відповів "ні".

"Таких людей з таким досвідом ви не побачите", - сказав він.

13:01 Про збільшення податків і можливий перехід бізнесу в тінь:

"У новому потужному законі є збільшення податку на залізну руду. Чи не боюсь я, що деякі підприємства підуть в тінь? Я думаю, що це нечесно, тому що ці надра належать українцям. Так, потрібно, щоб ніхто не йшов в тінь. Ми розуміємо, хто з підприємців скільки заробляє. Ми розуміємо, як зробити так, щоб ніхто не йшов в тінь", - відповів Зеленський.

Він додав, що точно знає де знаходиться тінь, "ми точно це фіксуємо".

"Не потрібно маніпулювати. Малий і середній бізнес не буде платити більше податків. А великому бізнесу треба допомагати державі. Вони будуть допомагати державі, а держава буде допомагати їм", - сказав президент.

Прес-конференція Зеленського: онлайн

12:54 Про розслідування вбивства Шеремета та можливості відставки Авакова:

"Якщо засудили незаконно - я буду говорити з міністром, чи може він залишитися в такому випадку (міністром, - ред)", - відповів Зеленський.

12:50 Про деоліхаргізацію і законі про олігархів:

"Я думаю, що він (закон - ред.) З'явиться на наступному тижні. Головний зміст і філософія - ми не хочемо вбити бізнес, але ми точно вбиваємо вплив олігархічної систему в нашій країні. Впливу на мас-медіа не буде, впливу на політику не буде, впливу на чиновників не може бути. Але якщо це буде, то вони з'являться в спеціальному реєстрі, і вони можуть втратити активи, які перебувають за кордоном", - заявив Зеленський.

Також він зазначив, що "глухого кута" у олігархів не буде, їм буде надано час, "щоб позбавиться від цього впливу".

Прес-конференція Зеленського: онлайн

12:45 Про рішення РНБО:

"Я виконую свої конституційні обов'язки. І не з якоюсь купкою людей, в РНБО входять всі інституції. Це не диктатура і не монархія, там всі представлені. І деякі з них не голосують за санкції проти Медведчука. І це їх рішення, ми обговорюємо, а потім голосуємо. Загальна відповідальність, відповідальність кожного. Я вважаю, що захищаю сьогодні Україну", - заявив президент.

12:41 Про зміну керівництва НАК "Нафтогаз":

"НАК Нафтогаз, незважаючи на корпоративну реформу, там є керівник - уряд України. НАК повинен наповнювати бюджет згідно їхнім обіцянкам і планами. "Нафтогаз "показав мінус 11 млрд збитків в цьому році. Уряд прийняв рішення, як головний акціонер, змінити керівництво. Сьогодні поставлена задача, і я впевнений, що цих збитків в 11 млрд не буде ", - заявив Зеленський.

Прес-конференція Зеленського: онлайн

12:34 У Зеленського запитали про його передвиборчі обіцянки - покласти край кільком епох. У відповідь він сказав "не пам'ятаю, чи була там епоха Медведчука".

"Щодо корупції - ми чистимо. Ці вертикалі в кожній інституції нашої країни, в кожному міністерстві, в парламенті. Великий вплив цих людей. Я думаю, ми її закінчимо (епоху, - ред.)", - сказав президент.

"Що стосується бідності - не все залежить від мене. Я тисну на уряд, щоб вони піднімали мінімалку. Їм непросто з наповненням бюджету. Економіка розвивається повільно через ковіда. Епоха бідності завершиться тільки тоді, коли всі будуть платити податки, коли держава буде діджіталізовано. Все це буде ", - додав він.

Прес-конференція Зеленського: онлайн

12:30 Президент розповів, що вчора на засіданні Тристоронньої контактної групи вдалося домовитися про відкриття КПВВ на Донбасі.

Крім того, Зеленський зазначив, що останнім часом підтримка України з боку Франції та Німеччини ослабла.

Також Зеленський заявив, що з приводу зустрічі з Путіним Офіс президента веде переговори з Росією.

12:22 Зеленський розповів про святкування Дня незалежності України. За його словами, це свято українці запам'ятають назавжди. 23 серпня по всій Україні будуть підняті спеціально побудовані до цієї дати прапори. Також пройде перший саміт з деокупації Кримського півострова.

Крім того, пройде перший "саміт перших леді і джентльменів", на яких будуть розглядатися важливі питання. За словами Зеленського, цей саміт буде проводиться регулярно і завжди в Україні.

24 серпня відбудеться великий військовий парад - і на суші, і на воді - на Дніпрі та в Одесі. Також в цей день ввечері відбудеться концерт українських зірок на Олімпійському.

Прес-конференція Зеленського: онлайн

12:15 У промові президент назвав пріоритети своєї роботи. Серед них він виділив деолігархізацію, будівництво доріг, розвиток "країни в смартфоні", земельну реформу.

"Найголовніший пріоритет - ми будуємо країну без війни. Світ повинен бути міцний, назавжди. І це залежить від потужності нашої армії. Вона повинна бути міцною", - заявив Зеленський.

Прес-конференція Зеленського: онлайн

12:12 Зеленський пояснив, чому зібрав прес-конференцію на ДП "Антонов".
"Ми знаходимося на території легендарного заводу Антонов. Чому ми тут - це відповідь на питання, що було зроблено за ці два роки, як я бачу майбутнє нашої України. Позаду мене знаходиться літак Руслан. Останній раз ми побудували такий літак в 1994 році. Справа від нас знаходиться недобудована "Мрія" Україна. А зліва - новий фюзеляж АН 178, який ми почали будувати ", - сказав президент.

12:05 Прес-конференція Зеленського почалася. Спілкування президента з журналістами триватиме близько 3 годин.

11:30 Так виглядає локація, де пройде прес-конференція - в ангарі ДП "Антонов". У центрі розміщений літак "Руслан", а збоку стоїть літак, на якому написано "Українській "Мрії" бути".

11:00 Біля ДП "Антонов" вже зібралася черга з журналістів. Вони чекають, коли можна буде зайти на територію проведення прес-конференції.

Прес-конференція Зеленського: онлайн

Фото РБК-Україна

Час і місце проведення

Велика прес-конференція Володимира Зеленського організована в Києві на ДП "Антонов" по вул. Академіка Туполєва, 1. Початок - о 12:00. Журналісти можуть потрапити на територію заводу з 10:30 при наявності акредитації.

Зустріч приурочена до дати інавгурації президента. У 2019 році 20 травня Володимир Зеленський вступив на посаду глави держави.

Пряма трансляція заходу буде доступна на офіційних сторінках Офісу президента в соціальних мережах на українській, англійській мовах і з сурдоперекладом.

Зеленський відзвітує про підсумки двох років роботи

Зустріч Володимира Зеленського з представниками ЗМІ присвячена досягнутим результатам дворічної роботи на посаді. Крім того, планується обговорення ключових рішень і напрямків діяльності президента на третій рік його каденції.

Як пояснили в Офісі президента напередодні прес-конференції, "Зеленський хоче, щоб суспільство розуміло мотиви прийняття тих чи інших державних рішень і знало, чого очікувати від державних інститутів".

Число учасників конференції можуть обмежити

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що Володимир Зеленський регулярно спілкується з журналістами на офіційних заходах і під час поїздок, проте ця зустріч пройде в "більш широкому форматі".

При цьому через карантин під час прес-конференції будуть передбачені всі необхідні протиепідемічні заходи. Так, можливе обмеження допуску журналістів для участі у заході.

Прес-конференція 2020 в умовах карантину

У минулому році Володимир Зеленський спілкувався зі ЗМІ також 20 травня. Прес-конференція пройшла в парковій зоні Маріїнського палацу під відкритим небом.

Початковим планам проведення зустрічі президента з журналістами в квітні завадив жорсткий локдаун. Її перенесли на травень, а замість презентували фільм "Рік президентства Зеленського".

Однак і після ослаблення карантину в прес-конференції змогло взяти участь тільки обмежене число журналістів. Деяким представникам новинних видань відмовили в акредитації.

Президент відповів на питання про мінські переговори, ситуацію на Донбасі, прямі переговори з президентом РФ Володимиром Путіним. Також були порушені теми великої приватизації підприємств, кадрові призначення в уряді. Зеленський розповів про можливість балотуватися на другий термін.