ua en ru

Заявлене реформування енергоринку - це черговий переділ галузі в країні, - Медведчук

Заявлене реформування енергоринку є черговим переділом енергетичної галузі в країні. Про це у своєму блозі пише лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"За останні роки в Україні склалася дивна традиція - оголошувати про реформування якоїсь галузі і починати її активно руйнувати", - зазначає Медведчук.

Як нагадує політик, Верховна Рада вже ухвалила відповідний закон. "Головне в реформі, на думку її авторів, - зруйнувати монополію держкомпанії "Енергоринок" та надати споживачам можливість самим обирати постачальників електроенергії", - зазначає лідер "Українського вибору".

Медведчук нагадує, що реформу хочуть запустити вже в другій половині 2014 р.

"Поспішають невипадково - під виглядом реформи повинно пройти чергове підвищення тарифів на електроенергію. При цьому нібито будуть дотримані інтереси найбідніших верств населення", - пояснює політик.

При цьому він констатує, що закон хоч і зберігає пільгові тарифи, але не визначає їх розмір та категорії населення, які зможуть на ці пільги претендувати.

"Враховуючи сумний досвід системи постійного скорочення субсидій на житлово-комунальні послуги, можна з упевненістю стверджувати, що й тут соціально-незахищеним верствам населення не слід очікувати реальної допомоги", - зазначив лідер "Українського вибору".

"Заявлене реформування - це просто черговий переділ енергоринку в країні. Переділ, затіяний явно не вчасно, в умовах, коли ринок знаходиться в стані спаду: виробництво електроенергії скорочується, причому навіть в секторі рентабельної атомної енергетики. Чи призведе "реформування" до позитивної динаміки галузі? Сумнівно. Але очевидно, що платити за електроенергію ми станемо більше", - констатує Медведчук.