ua en ru

Заявки на отримання перепустки в зону АТО можна подавати чотирма способами, - РНБО

Заявки на отримання перепустки в зону АТО можна подавати чотирма способами, - РНБО Фото: Нова система перепусток запрацює з 7 липня

Нова система перетину лінії розмежування в зоні АТО запрацює з 7 липня

Заявки на отримання дозволу на перетин лінії розмежування в зоні АТО можна буде подати чотирма способами. Про це заявив заступник секретаря РНБО Олександр Литвиненко сьогодні на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Є така величезна проблема, з якою ми стикаємося, - це що є безпосередній контакт чиновника і військовослужбовця і громадянина, що породжує корупційні умови. Якщо є можливість породження корупції , вона буде виникати. Друге питання - є величезні черги громадян, і крім правильної функції контролю перепусток ми створюємо проблеми для законослухняних громадян. І це погано", - заявив Литвиненко.

За його словами, саме для вирішення цих двох проблем з 7 липня запроваджується нова система перетину лінії розмежування в зоні АТО.

"Принциповим є те, що не буде жодного контакту громадянина з військовослужбовцем. Якщо людина має доступ в Інтернет і володіє мінімальними навичками, вона може заповнювати на сайті відповідну форму. Вона може заповнити відповідні документи в електронній форму ", - сказав Литвиненко.

Він зазначив, що ті громадяни, які не мають доступу до Інтернет, вони можуть користуватися звичайною поштою та надсилати листи.

"І четверта можливість - на лінії зіткнення будуть встановлені відповідні скриньки, куди людина зможе кинути документи, які будуть передбачені", - заявив Литвиненко.
Після того, як це пакет, який надійде з одного з чотирьох напрямів: електронний, паперовий, через ящики чи поштою, він потрапляє в центр обробки. Заявка буде перевірятися на відповідність з базами даних правоохоронних органів, і буде прийматися рішення без безпосереднього контакту військовослужбовця чи чиновника з громадянином.

"Якщо людина подає свою заяву в електродному вигляді, вона отримує номер своєї заявки, за яким вона може перевірити проходження своєї заявки - стан обробки своєї заявки... Протягом 10 днів буде відповідне рішення, і людина просто приходить на пункт пропуску, показує всій паспорт і прикордонник перевіряє: є в неї дозвіл, чи не має", - сказав Литвиненко.

"Ніякий паперових перепусток передбачено не буде", - зазначив заступник секретаря РНБО.

Нагадаємо, з сьогднішнього дня, 26 червня 2015 р., припиняється видача паперових перепусток в зону АТО.