ua en ru

Затоплення бойовиками шахти на Донбасі спричинить катастрофу не лише в Україні, - Семерак

Затоплення бойовиками шахти на Донбасі спричинить катастрофу не лише в Україні, - Семерак Фото: Остап Семерак (kmu.gov.ua)

Планами бойовиків збентежені не лише експерти-атомники, а й міжнародні організації, відповідальні за безпеку в регіоні

Можливе затоплення бойовиками шахти "Юнком" на Донбасі за оцінками фахівців становить серйозну загрозу для екологічної безпеки не лише України, а й сусідніх країн. Про це заявив міністр екології і природних ресурсів України Остап Семерак після засідання Комітету парламентської асоціації Україна-ЄС у Стразбурзі.

"Планами бойовиків збентежені не лише експерти-атомники, а й міжнародні організації, відповідальні за безпеку в регіоні. Я поінформував європейських парламентарів про цю надзвичайну ситуацію та наполягав на внесенні цього питання до всіх переговорних груп зі врегулювання ситуації на Донбасі і зокрема, на допущенні представників місії ОБСЄ для екологічного моніторингу на "Юнкомі", - пояснив Семерак.

Міністр зазначив, що такі погрози бойовиків є нічим іншим, як тероризмом та шантажем, що загрожує здоров’ю та життю громадян.

"Те, в що бавляться бойовики є нічим іншим як тероризмом та політичним шантажем, який ставить під загрозу найдорожче, що є у людини - її життя... Наше спільне з міжнародною спільнотою завдання - не допустити радіаційної катастрофи", - вважає міністр.

Він додав, що навколишнє середовище Донбасу викликало занепокоєння і "в докризові часи", а зараз екологічна ситуація погіршується і може призвести до катастрофи.

Нагадаємо, Державний департамент США висловив стурбованість інформацією, переданою міжнародними спостерігачами ОБСЄ, про наміри бойовиків на Донбасі затопити шахту, де відбувся ядерний вибух.