ua en ru

Держдеп стурбований намірами бойовиків затопити на Донбасі шахту, де відбувся ядерних вибух

Держдеп стурбований намірами бойовиків затопити на Донбасі шахту, де відбувся ядерних вибух Фото: "Юнком" (wikimapia.org)

Йдеться про шахту "Юнком", де у 1979 році було проведено ядерне випробування

Державний департамент Сполучених Штатів висловив стурбованість інформацією, передану міжнародними спостерігачами ОБСЄ, про наміри бойовиків на Донбасі затопити шахту, де відбувся ядерних вибух. Про це повідомила речник Держдепу Хізер Ноєрт у Twitter.

Йдеться про шахту "Юнком", де у 1979 році було проведено ядерне випробування на глибині 903 м між вугільними пластами для зниження напруги та підвищення безпеки.

"Плани, керованих Росією сил, затопити покинуту шахту "Юнком" - місце проведення ядерного випробування в 79 році, може становити загрозу для постачання питної води для тисяч українців на контрольованій Росією території східної України. Ми закликаємо Росію та керовані нею сили діяти відповідально", - заявила представник Держдепу.

Зазначимо, що, за інформаціє. СММ ОБСЄ, працівники шахти "Юнком"

За повідомленням Спеціальної спостережної місії ОБСЄ, робітники шахти Юнком попередили, що деякі насоси на шахті планують відключити приблизно 14 квітня, після чого шахту буде поступово затоплено.

Шахта знаходиться на неконтрольованій урядом території. У 1979 році тут здетонував ядерний заряд в капсулі. Заступник головного інженера шахти та ще троє осіб повідомили ОБСЄ, що теперішній стан капсули невідомий і важко спрогнозувати, яким чином затоплення та зміна тиску вплине на її цілісність.