ua en ru

Зарплати нардепів з 2017 року будуть підвищені мінімум до 38 тис. гривень, - джерело

Зарплати нардепів з 2017 року будуть підвищені мінімум до 38 тис. гривень, - джерело Фото: Верховна Рада України

Самі нардепи хочуть підвищити собі зарплати мінімум до 44,8 тис. гривень

Зарплати народних депутатів України з 1 січня 2017 року планується підвищити як мінімум до 38 тис. гривень. Про це свідчать документи, надані РБК-Україна поінформованим джерелом.

Зокрема, у розпорядженні видання опинилися два проекти постанов, які стосуються підвищення зарплат нардепів. Одну з них підготовлено в Кабінеті міністрів, другу - самими депутатами.

Згідно з проектом постанови Кабміну, передбачається, що зарплата рядового депутата складе 12 мінімальних зарплат (МЗ), а зарплата спікера - 13,8 МОЗ. З урахуванням запланованого з 1 січня 2017 року зростання МЗ до 3200 гривень, зарплати депутатів за планом Кабміну повинні скласти від 38,4 тис. гривень до 44,16 тис. гривень.

У проекті постанови, підготовленому нардепами, ці показники ще вищі: від 14 до 18 МОЗ, тобто від 44,8 тис. гривень до 57,6 тис. гривень відповідно.

При цьому, за інформацією РБК-Україна, з Мінфіном не обговорювалося питання підвищення зарплат депутатів в такому обсязі. У відомстві мають намір фінансувати апарат у межах закладених у бюджеті коштів. Зазначимо, раніше віце-прем'єр Павло Розенко в інтерв'ю РБК-Україна заявляв, що уряд має намір переглянути принцип нарахування зарплат депутатам та скасувати прив'язку окладу до мінімальної зарплати.

"Ми зараз з депутатами нічого не обговорюємо, - заявило джерело РБК-Україна в уряді. - У рекомендаціях уряду до проекту бюджету на друге читання пропонується збільшення фінансування Верховної Ради на 113 млн гривень - це те, на що ми можемо погодитися".

Варто відзначити, що раніше запропоноване депутатами підвищення зарплат в бюджет додатково довелося б закласти майже мільярд гривень.

Нагадаємо, 20 жовтня депутати, голосуючи в першому читанні за держбюджет-2017, заодно схвалили підвищення своїх зарплат. І хоча в мінімальних зарплатах цей показник був удвічі вище, ніж ті, що пропонуються зараз, в абсолютному вираженні (з урахуванням останніх ініціатив щодо підвищення МОЗ), вони співставні.