ua en ru

Запуск шатла Discovery планується на 3 листопада

Останній політ шаттла Discovery, швидше за все, почнеться 3 листопада в другій половині дня. Про це стало відомо після зборів керівництва Національного агентства з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA).
Пуск Discovery повинен був відбутися 1 листопада, проте його відклали через витік гелію і азоту, виявлений в правому двигуні. Космічний човник повинен доставити на Міжнародну космічну станцію (МКС) обладнання, у тому числі - антропоморфного робота. Адміністрація NASA має запустити Discovery не пізніше 8 листопада, передає РБК, посилаючись на Associated Press.
Discovery - третій багаторазовий космічний транспортний корабель NASA. Він був переданий в експлуатацію в листопаді 1982 р., а перший політ зробив в 1984 р. На даний момент Discovery - найстарший з шатлів в США. За свою 26-річну службу човник здійснив 39 польотів у космос.
Як тільки Discovery передадуть до музею після його останнього польоту, у розпорядженні NASA залишиться лише один шатл - Endeavour. Він повинен зробити два польоти в космос у лютому і березні 2011 р. Чи відбудуться ще рейси човника на земну орбіту - поки не ясно. Конгрес США ще не голосував з питання виділення коштів на них.
NASA поступово згортає програму шатлів, і переносить свої зусилля на створення космічних кораблів, здатних доставляти людину на астероїди і Марс.