ua en ru

Заборона Меджлісу є проявом расової дискримінації, - МЗС

Заборона Меджлісу є проявом расової дискримінації, - МЗС Фото: МЗС України

МЗС висловлює протест у зв’язку із рішенням російського суду про заборону Меджлісу

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з рішенням Верховного суду Російської Федерації визнати законним рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборону його діяльності. Відомство розглядаємо таке рішення як прояв расової дискримінації, повідомляє прес-служба МЗС.

"Заборона вищого представницько-виконавчого органу кримськотатарського народу під надуманим приводом "боротьби з екстремізмом" є відвертим блюзнірством російської окупаційної влади над правами та інтересами кримських татар...Розглядаємо таке цинічне рішення як прояв расової дискримінації. Це прогнозований крок вищої судової інстанції Росії, який повністю узгоджується з нинішньою репресивною політикою Кремля, спрямованою на боротьбу з демократією і свободою та перетворення окупованого півострова у "сіру зону" терору і безправ’я", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Меджліс став об’єктом політичного переслідування з боку Російської Федерації через незалежну і свідому громадянська позиція й послідовну підтримку територіальної цілісності України.

"Україна вимагає від держави-окупанта негайного скасування цього нікчемного за своєю суттю і юридичною природою рішення і повного припинення утисків кримськотатарської спільноти в Криму", - йдеться у повідомленні.

Крім того, МЗС звертається до міжнародних партнерів із закликом активізувати дії на захист прав людини в окупованому Криму.

"Україна доводитиме у судових інстанціях незаконність усіх дій Російської Федерації, пов’язаних з тимчасовою окупацією АР Крим та м. Севастополь, включно із рішенням про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборону його діяльності", - повідомляють у відомтсві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент України Петро Порошенко назвав рішення Верховного суду Російської Федерації щодо заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу ксенофобським.